Belföld

Nemzetközi botrány lett a Táncsics-díjból

A kuratórium nem támogatta Szaniszló Táncsics-díját, amit az izraeli nagykövet visszavonatna.

Balog Zoltán miniszter annak ellenére tüntette ki Táncsics-díjjal az összeesküvés-elméleteiről ismert Szaniszló Ferencet, hogy a Heti Válasz főmunkatársa által vezetett szakmai bizottság nem támogatta a műsorvezető díjazását – írja a Heti Válasz internetes kiadása. A Táncsics Mihály-díjra javaslatot tevő kuratórium ezt félreérthetetlenül jelezte az emberi erőforrások miniszterének.

Az egyik legrangosabb magyar újságírói elismerést hárman vehették át Balog Zoltántól a nemzeti ünnep alkalmából: Szaniszló mellett Novotny Zoltán, a Magyar Rádió riportere és Vertse Márta Ágnes, a Vatikáni Rádió magyar adásának szerkesztője. Közülük egyedül Novotny kapta meg a szükséges egyhangú támogatást – erősítette meg a bizottság elnöke, a Heti Válasz főmunkatársa, Osztovits Ágnes, aki a jegyzőkönyvet elláttaaláírásával.

Szaniszlót a Magyar Újságírók Közössége terjesztette fel a díjra, de a bizottság előtt épp Osztovits érvelt amellett, hogy az újságíró által képviselt zűrzavaros gondolkodás méltatlanná teszi az elismerésre. Balog Zoltán már megbánta a döntést. „Nem volt tudomásom a korábban komoly szakmai színvonalon dolgozó külpolitikai szerkesztő és újságíró elmúlt időszakban tett, az emberi méltóságot sértő nyilatkozatairól – idézte az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye a minisztert. A tárca sajtóosztálya az Indexnek elárulta: Halász János kulturális államtitkár javasolta Balognak, hogy a felterjesztett, de elutasított jelöltek közül Szaniszló és Vertse is kapja meg a három embernek kiosztható díjat.


Balog Zoltánt átadja a a Táncsics Mihály-díjat Szaniszló Ferencnek (Fotó: MTI / Kovács Attila)

Szaniszló kinevezése miatt tucatnyi újságíró adta vissza Táncsics-díját az elmúlt napokban. Műsora, a Világ-panoráma miatt a Médiatanács 2011 szeptemberében 500 ezer forintos bírságot szabott ki az Echo TV-re, miután Szaniszló a cigányságról, cigányterrorizmusról, és az őket bátorító „náci liberálisokról” értekezett, akiknek egyetlen céljuk, hogy az „ingyenélő emberszabásúakat a magyarokra uszítsák” – emlékeztet a Heti Válasz.

Tiltakozik az izraeli nagykövet

Szaniszló kitüntetése megdöbbentette Ilan Mor izraeli nagykövetet. A szerkesztőségünknek eljuttatott közlemény szerint a díjat olyan újságíró kapta, aki nyíltan antiszemita, Izrael-ellenes összeesküvés-elméleteket terjeszt, Izraelt terrorállamnak nevezi, kétségbe vonja létezését, miközben Izraelt tekinti „minden gonoszság forrásának a világban”. A nagykövet szerint ezeknek az elméleteknem nem lenne szabad teret kapniuk egy olyan demokratikus társadalomban, mint a magyar. Miközben Izrael és Magyarország együttműködik az antiszemitizmus elleni küzdelemben, Szaniszló nézetei az új antiszemitizmus klasszikus példái, amelyeket elutasítani, nem kitüntetni kellett volna. Ilan Mor felhívta a magyar kormányt, hogy mielőbb vonja vissza a díjat, amelyet a nem megfelelő személynek, s elfogadhatatlan okokból adományoztak.

Szaniszló Táncsicsra hivatkozik

Szaniszló Ferenc március 18-i Világ-panoráma című műsorának előzetese szerint a műsorvezető Táncsics Mihályt idézi, párhuzamot vonva önmaga és a költő között, aki börtönében, megvakulva is tisztábban látott „azoknál, akik csak bámultak, de nem láttak semmit a valóságból, mert nem akartak látni semmit, nehogy tenniük kelljen, nehogy ki kelljen állniuk, felelősséget vállalniuk. Táncsics imája így hangzik: Ős Hunnia! Te vagy keblem mindene! Áldjon, védjen a magyarok Istene! Dicsőségben emelkedjél egekig, s uralkodjál az időknek végeig! Érted hordom a rabságnak láncait, és szenvedem a vakságnak kínjait. Legyen díjam koldusbot és tarisznyám – békén tűröm. Csak Te légy dicső – Hazám!”

Szaniszló a Jobbik pajzsán

Gerinctelennek, a Fidesz legnagyobb farizeusának nevezte Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert a jobbikos Pörzse Sándor. Szerinte „teljesen életszerűtlen”, hogy a miniszter ne látta volna már az ünnep előtt a névsort. A jobbikos képviselő úgy véli, „hazaáruló liberális újságírók” nyomására farolt ki Balog az eredeti álláspontjából, és ezzel „emberi becsületből nullára vizsgázott”. Pörzse kiállt a szintén díjazott Petrás János (a Kárpátia basszgitárosa) és Bakay Kornél régészprofesszor mellett is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik