Belföld

Origo: Áder nem száll szembe Orbánnal

A köztársasági elnök már megbeszélte Orbán Viktorral, hogy kiáll a módosítások mellett – értesült az Origo.

Minimális esélye sincs, hogy Áder János köztársasági elnök ne írja alá az Alaptörvény belföldi és nemzetközi vihart kavart, hétfőn megszavazott negyedik módosítását. Az Origó szerint az államfő és szakértői úgy látják, az Alaptörvénnyel és annak módosításaival kapcsolatban a köztársasági elnöknek nincs mérlegelési lehetősége, mindenképpen alá kell írnia.

Maga Áder János hivatalosan egyelőre nem fejtette ki álláspontját az ügyben, de – a hírportál szerint – informálisan már a múlt hét végén egyeztetett a kérdésről a miniszterelnökkel, és abban maradtak, hogy Áder küszöbön álló külföldi tárgyalásain – az államfő hétfőn a német szövetségi elnökkel folytatott megbeszéléseket – is megvédi majd a módosítást, és egyértelművé teszi, hogy a nyomás ellenére sem fogja visszaküldeni vagy alkotmánybírósági kontrollra küldeni a szöveget.

Az [origo]-nak nyilatkozó kormányzati források szerint a miniszterelnök környezetében egy pillanatra sem vetődött fel, hogy a kül- és belföldi nyomás hatására elhalasztanák vagy levennék a napirendről a módosítások végszavazását. Sőt, ellenkezőleg, a miniszterelnök a kormánypártok hétfő reggeli frakcióülésén mondott alig ötperces beszédében is utalt rá, hogy mindenképp el kell fogadni a módosításokat, mert csak ezekkel a pontosításokkal áll be végre az a szerinte helyes rendszer, amelyben az alkotmányozás legvégső szerve az Országgyűlés, nem pedig az Alkotmánybíróság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik