Belföld

Rágcsálóirtó, de nem veszélyes az emberre

Azonosították a rágcsálóméregre emlékeztető szennyező anyagot lengyel nápolyiban: az emberre nem veszélyes szerről van szó.

A lengyel édességek gyártáshoz használt tejporban talált, rágcsálóméregnek feltételezett granulátumot a lengyel hatóság azonosította. Ez alapján megállapítható, hogy a tejpor bromadiolont tartalmazott – áll az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszeren érkezett legújabb tájékoztatásban -tudta meg a Szeged24.

A NÉBIH korábbi közleményében hírt adott arról, hogy az elsősorban a TESCO áruházakban árusított lengyel édességek gyártása során feltehetően rágcsálóméreggel szennyezett tejport használtak fel, ezért ezeket az édességeket visszahívják a fogyasztóktól.

A lengyel hatóságtól érkezett legújabb információk szerint aszennyező anyag bromadiolon, amely hatóanyagot rágcsálóirtó szerként használják. A lengyel ügyészség sajtótájékoztatója szerint a szennyezés nem jelent valós veszélyt azemberek egészségre.

Kihangsúlyozzák, hogy továbbra sem bizonyított, hogy az édesiparivégtermékek szennyeződtek, ennek ellenére az érintett országokban élelmiszerbiztonságiokokból megtörténtek a szükséges intézkedések a termékek forgalomból történő kivonásáról,a fogyasztóktól való visszahívásáról.

A lengyel termékekkel kapcsolatos fogyasztói panaszról, megbetegedésről a mai napig nemérkezett hír egyetlen érintett tagállamból sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik