Belföld

Vérlázító vízparti mutyit sejt a Jobbik

balaton (vitorlás, vitorlaverseny, )
balaton (vitorlás, vitorlaverseny, )

Az ellenzéki párt feljelentést tesz a balatonfüredi kikötő „magánkézbe játszása" miatt. A polgármester szerint nincs szó privatizációról.

A Jobbik szerint „vérlázító”, ahogyan a kormánypártok és „a hozzájuk közeli oligarchák” lényegében privatizálták a balatonfüredi vitorláskikötőt, ezért az ellenzéki párt hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz az ügyben – tudatta Szilágyi György és Kepli Lajos.

Az országgyűlési képviselők közölték: az állam tavaly ősszel adta át ingyenesen a balatonfüredi önkormányzatnak a kikötőt, azzal a feltétellel, hogy azt 15 évig nem idegenítheti el. Kepli Lajos emlékeztetett arra, hogy a kikötő az egyetlen olyan olimpiai központ, amely nem veszteséges: évente 100-110 millió forint bevételt termelt a sportköltségvetésnek. Úgy fogalmazott: ennek ellenére az önkormányzat 2012 decemberében egy 30 napos, „személyre szabott” pályáztatást követően évi 15 millió forintért bérbe adta a kikötőt egy konzorciumnak, amelynek tagja a Közgép Kft., a Swietelsky Kft. és Fonyó Károly, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökségi tagja, Simicska Lajos üzlettársa.

Az önkormányzat a döntéssel, ha jogilag nem is, de lényegében egy földhasználati szerződéssel elidegenítette az ingatlant, hiszen kizárólagos használati jogot adott a konzorcium tagjainak. Szilágyi György szerint ez egy „bújtatott privatizáció”, hiszen az egyébként több mint egymilliárd értékű ingatlanokkal rendelkező és éves szinten több mint 100 millió forint nyereséget termelő kikötőt évi 15 millió forintért „átjátszották” magánszemélyek kezébe. Kepli Lajos hozzátette: a döntéssel anyagi kár érte Balatonfüredet, hiszen a város majdnem 100 millió forintos bevételtől esik el évente, ezért a Jobbik hűtlen kezelés miatt feljelentést fog tenni az ügyben.

A polgármester másként látja

Az önkormányzat hosszú távú hasznosítási pályázatot írt ki a hárommilliárdos munkára, de a telek tulajdonosa a település marad. A tervek szerint öt év alatt egyebek mellett megújulnak a kikötőhelyek, és megépül egy négycsillagos szálloda is. A korábbi feladatokat, a vitorlásversenyek lebonyolítását és az utánpótlás-nevelést is ingyenesen biztosítják majd.

Bóka István polgármester a köztévé Híradójának azt mondta, az egész hasznosítási pályázat célja, hogy építészetileg teljesen megújuljon a terep, és kereskedelmi szálláshelyek jöjjenek létre rajta, mert ez jelentős önkormányzati adóbevételt és nagyon jelentős foglalkoztatást gerjeszt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik