Belföld

Bayer-cikk: elutasították a feljelentést

Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlapban szombaton megjelent cikkével foglalkozott csütörtökön a Libération című francia és a Der Standard című osztrák napilap is. Közben a publicistát többen feljelentették cigányozó írása miatt. Hiába.

A Libération cikkében azt emelték ki, hogy az “Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló” publicista olyan “cigány állatokról” írt, akik nem méltók az emberi életre, hiszen “ott és akkor ürítenek, ahol és amikor rájuk jön”, a romák jelentős része “gyilkos”, akiket meg kell semmisíteni. Felidézték, hogy Bayer kijelentései nemcsak az ellenzéki körökben, hanem a kormányoldalon is tiltakozást váltottak ki, valamint hogy az ellenzék vasárnapra tüntetést tervez a cikk miatt.

A Der Standard című vezető liberális osztrák lap Orbánon a sor címmel jelentetett meg jegyzetet. “Egyesek, akik úgy gondolják, hogy ismerik őt, hidegvérű cinikusnak tartják Orbán Viktort, aki leginkább a többségi hangulathoz igazodik” – írta a szerző, Josef Kirchengast. – Ez politikailag legitim, még ha nem is különösen rokonszenves dolog. Orbán Viktor kétségkívül se nem rasszista, se nem antiszemita, de “tart” olyan embereket, akik ezt a szegmenst szolgálják ki – írta. Közéjük tartozik a szerző szerint Bayer Zsolt is. Bayer átlépett egy vörös vonalat, “hallgatni vagy elbagatellizálni nem lehet többé”, Orbán Viktornak magának kell állást foglalnia, félreérthetetlenül – olvasható a Der Standard cikkében.

Itthon sem csitul a felháborodás az ominózus Bayer-írás miatt. Szerdán többen feljelentették a szerzőt közösség elleni izgatásra hivatkozva. Ezt azonban csütörtökön elutasították. A Budapesti XIV. és XVI. kerületi Ügyészség szerint Bayer nem követte el a közösség elleni izgatás bűntettét.

A Magyarországi Cigányok Országos Fóruma ugyancsak feljelenti a publicistát. Álláspontjuk szerint Bayer a “magyarországi cigánysággal szemben izgatás, uszítás és gyilkosságra való felbujtás bűncselekményt követett el”. A feljelentést a szervezet tisztségviselői hétfőn adják át Polt Péter legfőbb ügyésznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik