Belföld

Pártok a Bayer-ügyről

Bayer Zsolt (bayer zsolt)
Bayer Zsolt (bayer zsolt)

A DK a legfőbb ügyészre, a Haza és Haladás Orbánra, az MSZP a bukására vár. A Fidesz szerint ez a kabinet tette a legtöbbet a romákért.

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólította a legfőbb ügyészt, hogy hivatalból indítson eljárást Bayer Zsolt ellen a Magyar Hírlapban szombaton megjelent írása miatt, és ne legyen tekintettel arra, hogy valamikor ő is a Fidesz képviselőjelöltje volt – közölte Vadai Ágnes. A független képviselő fertelmesnek, undorítónak és visszataszítónak nevezte, hogy „a nyilas szellemiségű Magyar Hírlapban Orbán Viktor miniszterelnök barátja cigányállatnak nevezett magyar embereket, és egyértelműen, tudatosan és előre megfontolt szándékkal népirtásra buzdított”.

A DK arra kéri a demokratikus ellenzéki pártokat, hogy vasárnap délután 3 órakor közösen tüntessenek a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt, ha addig nem történik meg Bayer Zsolt kizárása a Fideszből. Mivel pártja erre kevés esélyt lát, a tüntetést már bejelentette a rendőrségen – tette hozzá Vadai Ágnes. Molnár Csaba DK-alelnök levélben kérte az Országgyűlés demokratikus ellenzéki pártjait, az ellenzéki egyeztetésben részt vevő szervezeteket és az egyházakat, hogy csatlakozzanak kezdeményezésükhöz, és „együtt tiltakozzanak a kormánypárt rangjára emelt rasszizmus ellen”.

Felidézve, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, valamint Németh Szilárd, Csepel fideszes polgármestere is elhatárolódott az írástól, azt mondta, a DK szerint nem elég magánvéleményeket megfogalmazni, a Fidesznek kollektíven kell fellépnie az ügyben.

Bajnai egységes kiállást sürget

Jobb- és baloldali demokraták egységes kiállását sürgeti Bayer Zsolt írása miatt Bajnai Gordon. A volt kormányfő felidézte, hogy a magyar politikai élet képviselői tavaly decemberben korábban nem látott egységet mutattak: a jobbikos Gyöngyösi Márton parlamenti felszólalása miatt rendezett, nácizmus elleni tüntetésen rajta kívül Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is felszólalt.

Ma ugyanerre az egységes kiállásra van szükség – írta Bajnai Gordon, hozzátéve: tűrhetetlen, erkölcstelen és embertelen, hogy Bayer Zsolt a Magyar Hírlapban megjelent írásában „állatoknak nevezte honfitársaink egy csoportját”. „Bayer Zsolt nem demokrata, mert vélt vagy valós konfliktusait erőszakkal akarja megoldani, mert magyar állampolgárokat a saját hazájukban fenyeget, és (…) rasszista, mert emberek egy csoportját igaztalan általánosítások alapján bélyegzi meg és rekeszti ki” – olvasható a közleményben.

A Haza és Haladás Egyesület elnöke azt is megemlítette, hogy az újságíró Orbán Viktor miniszterelnök barátja és a Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa. Ezért szerinte a kormányfő nem maradhat néma ebben az esetben, „amiképpen nem hagyhatja figyelmen kívül Bayer Zsolt uszítását a Fidesz sem”. Hozzátette: a méltányosabb közbeszéd és közgondolkodás kialakításában mindenkinek van felelőssége.

„Meg kell válogatnunk a barátainkat és a politikai szövetségeseinket, a párttársainkat is. (…) Bayer Zsolt foltot ejtett Orbán Viktor és a Fidesz becsületén: Magyarország joggal várja el tőlük, hogy letöröljék azt” – írta Bajnai Gordon, hozzáfűzve, „a kirekesztés bűne nem kisebb akkor, ha szövetségesünk vagy párttársunk fogalmazta meg a gyűlölet szavait”. “A Fidesz adjon félreérthetetlen, szervezeti választ Bayer Zsolt cigánygyűlölő írására, valamint arra, hogy megtűri-e tagjai között azokat, akik ilyen és ehhez hasonló kirekesztő, gyűlöletkeltő ideológiákat képviselnek és terjesztenek Magyarországon” – szólított fel a volt kormányfő.

Az MSZP elutasítja Bayer provokációját

Az MSZP Roma Tagozata ízléstelen, felháborító provokációnak és figyelemelterelésnek tartja a Fidesz ötös számú pártkönyve tulajdonosának január 5-i, nyíltan a romák ellen uszító sorait, amelyek arról szólnak, hogy a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre, nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen.

Az MSZP Roma Tagozata megérti Bayer Zsolt elkeseredettségét és kétségbeesését, hiszen közel van 2014 és ezzel az Orbán-rezsim bukása. A magyar társadalom az elmúlt időszakban tisztán kifejezésre juttatta kormányváltó szándékát, és azt, hogy nem kér a gyűlöletből, az antiszemitizmusból és a rasszizmusból, bárhogyan is legyen az becsomagolva.

A Roma Tagozat fontosnak tartja, hogy a jobboldal által felhasznált politikai eszközöknek – a kereszténység hitnormáin túl – legyen valós erkölcsi korlátja, így támogat minden kezdeményezést, amely a gyűlöletbeszéd megállítását célozza. Szerintük a Fidesz-kormány „ámokfutása miatt Magyarország közigazgatási, oktatási, gazdasági és társadalmi viszonyait tekintve is romokban hever, és erre fideszes tollnokok provokációval, figyelemeltereléssel reagálnak”.

Selmeczi: a közélet szereplői nem írhatnak indulatból

A közélet szereplőinek nem szabad indulatból nyilatkozniuk vagy írniuk – kommentálta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője Bayer Zsolt szombati Magyar Hírlap-beli cikkét, amelyben a szigethalmi késelésre utalva fogalmazta meg véleményét.

Bayer Zsolt újságíróként írta az ominózus sorokat egy független napilap publicisztikai rovatában – mondta Selmeczi Gabriella, hozzátéve: a Fidesz megérti bizonyos bűnügyekkel összefüggésben a társadalom indulatait – hiszen rövid időn belül például már a második sportolót késelték meg –, de egy közszereplőnek nem szabad indulatból írni vagy nyilatkozni. Azzal kapcsolatban, hogy Bayer Zsolt Fidesz-tag is egyben, a szóvivő közölte: a kormánypárt minden esetben az alapszabályában foglaltak szerint jár el, így ha egy tag úgy gondolja, eljárást akar indítani a párton belül, megteheti a helyi alapszervezetnél. Egyelőre nem tud ilyen indítványról beszámolni, „de ez nem azt jelenti, hogy nem fog érkezni a közeljövőben”.

Kérdésre válaszolva elmondta ugyanakkor azt is: a társadalomnak megvan a joga, hogy véleményt formáljon egy újságíró cikkével kapcsolatban, azt azonban nem tartaná jónak, ha a Fidesz testületileg állást foglalna újságírók publicisztikáival kapcsolatban. Arra a felvetésre, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában elítélte Bayer Zsolt szavait, Selmeczi Gabriella úgy reagált: Magyarországon szólás- és véleményszabadság van, „Navracsics Tibor elmondta a véleményét”.

A szóvivő óva intett attól, hogy egy platformra kerüljön, összemosódjon Bayer Zsolt újságíróként megfogalmazott véleménycikke és a jobbikos Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselőként tett korábbi parlamenti felszólalása, amelyben annak felmérését szorgalmazta, hány olyan zsidó származású ember van az Országgyűlésben és a kormányban, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Azzal kapcsolatban, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) tüntetést szervez Bayer Zsolt cikke miatt, Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a Haza és Haladás Egyesület elnöke pedig egységes kiállást sürget az írással szemben, a Fidesz szóvivője azt mondta: mindenkinek jogában áll demonstrálni és véleményt nyilvánítani, de az MSZP-nek és a DK-nak nincs morális alapja, hogy emberi jogi kérdésekből, demokráciából oktasson bárkit is.

A sajtótájékoztatón Kontur Pál, a Fidesz munkástagozatának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország dolgozta ki az európai uniós romaprogramot, és a kormánynak, valamint a Fidesznek is az az álláspontja, hogy a romákat taníttatni kell és munkát adni nekik, ugyanis csak így tudnak előrébb jutni. „Tessék erről írni, ezzel foglalkozni! A Fidesznek ez a szándéka” – mondta a politikus, hozzáfűzve, hogy valóban kell beszélni Bayer Zsolt cikkéről, de nem szabad eltúlozni a dolgot, hiszen Magyarországnak nem volt még olyan kormánya, amely annyit tett volna a cigányságért, mint a jelenlegi.

LMP: Bayercikke izgatás

    Schiffer András szerint Bayer Zsoltnak a szombati Magyar Hírlapban megjelent „Ki ne legyen?” című cikke kimeríti a közösség elleni izgatás tényállását. Az LMP frakcióvezetője azt mondta, pártjuk álláspontja szerint akár a gyalázkodó tartalmú vagy a rasszista beszéd is belefér a szólásszabadságba. A határ ott van, amikor valaki tevőlegesen uszít egy meghatározott társadalmi csoport elleni cselekedetekre – közölte.

    A Magyar Hírlapban megjelent, a szilveszteri szigethalmi késelésről szóló véleménycikk viszont semmivel sem kevésbé súlyos, mint „azok a kijelentések, amik a Jobbik részéről elhangzottak a magyar Országgyűlésben” – hangsúlyozta a frakcióvezető. Kijelentette, az LMP tisztában van azzal, hogy jó néhány magyar településen „közbiztonsági válsághelyzet van”, ráadásul ezt a rendőrség „hosszú évek óta távcsővel figyeli”. Az ország számos helyén békés, tisztességes emberek rettegnek olyan bűnözőktől, sok esetben bűnöző családoktól, akik nyíltan és büszkén áthágják az alapvető együttélési normákat.

    Schiffer András rámutatott: az ilyen típusú megbélyegzés – a cikkíró szándékától függetlenül is – azokat a tisztességes embereket sújtja, akik a származásuk miatt nem tudnak boldogulni. A Lehet Más a Politika úgy gondolja: a Fidesznek el kellene gondolkoznia azon, hogy egy demokratikus párt megtűrheti-e soraiban az újságírót.

    Ajánlott videó

    Olvasói sztorik