Belföld

Orbánt akarják a diákok

diáktüntetés (diáktüntetés, diák, hallgató, )
diáktüntetés (diáktüntetés, diák, hallgató, )

A diákok szeretnék megtudni, hogy miért változtatta meg a tandíjról a véleményét a kormányfő és a Fidesz a 2008-as népszavazáshoz képest.

A hétfői többezres hallgatói fórumon, az azt követő tüntetésen és felvonuláson mindenki a kormányfő véleményét kívánta hallani – többek között – a felsőoktatásban bevezetett tandíj ügyében – fogalmazott Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elnöke.

A HÖOK ezért azt kéri, hogy a miniszterelnök vegyen részt a szerdai hallgatói fórumon, és ott mondja el a Fidesz és – azzal együtt – a személyes “véleményváltozásának okát”, valamint a 2008-as népszavazáskor kinyilvánított álláspontjukhoz való jelenlegi viszonyukat.

Megbeszélésre hívta Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökségét. A tárgyalást a minisztériumban tartanák kedd délután.

A Fidesz szerint jól fognak járni a diákok

A legfontosabbnak azt tartják, hogy a kormány képviselői a szakemberekkel és a diákok képviselőivel le tudjanak ülni vitázni, érvelni, hogy a hallgatók is megértsék, milyen átalakítás zajlik a felsőoktatásban. Ennek az átalakításnak a nagyobbik kormánypárt szerint a diákok nyertesei és nem a vesztesei lesznek – mondta el Selmeczi Gabriella az M1 Ma reggel című műsorában kedden. A jobboldal gyenge pontja, hogy egyből, egyszerűen megértesse az emberekkel, hogy a folyamatban lévő átalakítás hogyan érinti őket, annak mi az előnye – tette hozzá a hallgatói tiltakozó akciókra utalva a Fidesz szóvivője.

Hétfőn az ország több pontján tartottak tiltakozó megmozdulásokat a diákok. Szegeden összeláncolva, a kormányhivatal elfoglalásával, Budapesten vonulással és hídlezárással tüntettek a kormány felsőoktatási átalakítási tervei, a keretszámok csökkentése ellen a hallgatók.

A gödödőllöi diákok is demonstráltak

Hétfő este csaknem száz gödöllői egyetemista vonult a helyi polgármesteri hivatalhoz, hogy szolidaritásukat fejezzék ki budapesti és vidéki társaikkal, akik hétfői spontán megmozdulásaikon a kormány felsőoktatást érintő terve ellen tiltakoztak.

A Szent István Egyetemről este 9 óra körül a városházához érkező, „elég volt!” – jelszót hangoztató fiatalokat Gémesi György polgármester (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) a díszterembe invitálta, pogácsával, szendviccsel kínálta.

A polgármester elmondta, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökeként minden érdekvédelmi szervezettel szolidáris. Az egyetemisták jól fogalmazták meg céljaikat, kár, hogy szavaikat a kormányzat egyelőre nem akarja meghallani – tette hozzá.

Kormánymegbízott látogatta meg az összeláncolt diákokat Szegeden

A Csongrád megyei kormányhivatalban demonstráló hallgatókkal egyeztetett több mint egy órán át B. Nagy László kormánymegbízott hétfőn este. A fideszes országgyűlési képviselő megígérte, hogy közvetíti a kormány felé a hallgatók és az oktatók által megfogalmazott, felsőoktatással kapcsolatos követeléseket. A fiatalok demonstrációjukat éjszaka is folytatták. Mivel takarékossági okokból az épület átriumát éjszaka nem fűtik a hallgatók az éjszakát az egyik tanácsteremben tölthették. A diákok korábban bundáskenyeret és forró teát is kaptak a kormányhivatal munkatársaitól.

Újra tárgyal a kormány a keretszámokról

A kormány szerdán még foglalkozik a felsőoktatási keretszámokkal – írta a Népszabadság kedden. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint még az is megeshet, hogy módosítanak a számokon. A lapnak nyilatkozó kormányzati szereplők szerint a felsőoktatás finanszírozásának átalakítása döntéskényszer volt, mert “a rendszer pazarló, a diplomák nem piacképesek a világszínvonalú cégek elvárásaihoz képest.” A lap idézi az ATV-nek nyilatkozó Pokorni Zoltánt is, aki viszont azt mondta: nem ildomos ilyen radikális lépést tenni két hónappal a jelentkezési határidő előtt. A parlament oktatási bizottságának elnöke a keretszám csökkentését túl durvának és túl gyorsnak nevezte.

Leállították Hoffman Rózsa oldalát

Túlterheléses támadással csapott le Hoffmann Rózsa oldalára az Anonymus hétfő este. Az oldalt egy kis időre sikerült visszaállítani, de kedd reggel már megint nem elérhető a hoffmannrozsa.hu. Az oktatási államtitkár oldalán a karbantartás cím alatt „Az oldal működése átmeneti ideig szünetel” felirat fogadja az érdeklődőket. Az nemzetközi hackercsoport magyarországi ágának Facebook oldalán olvasható, hogy ez az ajándékuk a tüntető diákoknak.

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy a diákok mellett kiáll a hackercsoport. Legutóbb idén februárban intéztek terheléses támadást Hoffmann Rózsa oldala ellen. Így támogatták a Hallgatói Hálózat akkori demonstrációját, ahol a felsőoktatás átalakítása és a keretszámcsökkentés ellen tiltakoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik