Belföld

ELTE-demonstráció: nem tiltott, támogatott

diákok tüntetnek (diákok, tüntetét, diák tüntetés, )
diákok tüntetnek (diákok, tüntetét, diák tüntetés, )

Mégsem zárják le nemzetbiztonsági okokra hivatkozva a délutáni hallgatói tüntetés eredeti helyszínét.

„Az EHÖK-kel való előzetes megbeszélés ellenére az üzemeltetés ‘nemzetbiztonsági’ okokból 15 órától lezárja a lágymányosi campus termeit (csak beléptetőkártyával lehet bejutni) és a Gömb aulát is. Így nem ott gyűlünk, hanem az ELTE északi és déli épülete közötti területen. Elképzelhető, hogy emiatt a programban is változások állnak be…” – írta első közleményében a Hallgatói Hálózat.

Rá fél órára ezt a levelet kaptuk: “Úgy tűnik félreértés történt, a Gömb Aulát azért zárják le, hogy biztosítsák a megmozdulás számára! Az oktatás nem marad el, ezért kell a Gömb Aulát biztosítani, hogy elférjenek a résztvevők! A diszpécser valóban félreérthető volt, az egyértelműség kedvéért kezdeményeztük, hogy újra kerüljön bemondásra az információ.”

A hallgatók tehát délután 4-kor megtartják a demonstrációt az ELTE Lágymányosi kampuszán.

2011 nyarán már volt egy hasonló eset, akkor a corvinusos diákokat tiltotta ki az egyetemi vezetés a saját intézményükből. Az akkori rektor, Mészáros Tamás először beleegyezett a hallgatói tiltakozó fórum megtartásába, majd meggondolta magát: „Kiderült, hogy meg kell erősíteni az ügyeletet, ez azonban költség, amit a Hallgatói Hálózat nem tud állni. Emellett úgy éreztem, hogy az egész egy olyan politikai rendezvény lesz, amely nem tesz jót a Corvinusnak.” A hallgatók ettől függetlenül az egyetem előtt megtartották demonstrációjukat, a Hallgatói Hálózat itt szerzett országos hírnevet magának.

Hétfő délelőtt elfoglalta a Csongrád Megyei Kormányhivatal földszintjét a Szegedi Tudományegyetem három oktatója és negyven hallgatója – írta közleményében a szegedi egyetem hallgatói önkormányzata.

„A mintegy negyven aktivista a kormányablaknál – amit a kormány a magyar állampolgárokkal való kapcsolattartás céljából hozott létre – magyarázatot követel a felsőoktatást romba döntő intézkedések okaiért” – írták. A hallgatók szerint az elfoglalt terület közforgalmú helynek minősül, s az aktivisták a mindennapi működést nem akadályozzák. A hallgatók összeláncolták magukat egy hosszú lánccal. Többüknél transzparensek láthatók, például „10 480 állami finanszírozott hely. Nem. Nem engedünk a kormánynak” felirattal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik