Belföld

Különleges formák Beck Marianna munkáival

Rendhagyó kiállítással várja az érdeklődőket a Széna téri könyvtár.

A székesfehérvári Beck Marianna díszítéssel gazdagított, igényes, egyedi technikával kialakított könyvkötészeti alkotásait tekinthetik meg a látogatók. A ma délután 17 órakor, Csitáry- Hock Tamás újságíró köszöntőjével megnyíló kiállításon azonban nem csupán kötészeti munkákat tanulmányozhatja a közönség. Az alkotó egy  speciális, saját maga által kikísérletezett eljárásnak köszönhetően bakelit lemezt alapanyagul véve újabb  különlegességgel lepi meg a látogatókat. A tárlaton mindenki meggyőződhet róla hogy a kreativitással párosuló szakértelem révén mi mindenre lehet alkalmazni az eredetileg hanghordozásra kifejlesztett technikát. Számos érdekesség között érdekes formájú kancsókat, díszített füzeteket, dekoratív ceruzákat, látványos tároló eszközöket is felfedezhetnek a rengeteg termék között az érdeklődők.
– Eddigi életem során sokféle munkát végeztem, s különböző területeken próbálta ki magam, de valahogy mindig visszatértem az origóhoz, azaz az első szakmámhoz. Hiába tanultam tovább, mindig úgy alakult, hogy ez a kétkezi foglalatosság lett újra és újra a megélhetési forrásom. Mind fizikailag, mind lelkileg – mondta el érdeklődésünkre Beck Marianna. Könyvkötőként végzett akkor, amikor ez a szakma errefelé még egy nagyiparilag űzött mesterségnek számított. Akkoriban nem is merészkedtek lelépni a kitaposott útról, hogy felfedezzék az ebben a műfajban is gyakorolható önkifejezést.
– Szerencsémre nem a megélhetési kényszer, hanem az alkotás szabadsága űz a munkaasztalomhoz délutánonként, hétvégénként, az, hogy az éppen megbeszélt ajándék, vagy a nemrég látott tárgyból megálmodott borító alakot öltsön képzeletemből egy kötésen – vallja.
Mariannának természetesen nem a mai alkalom az első, amikor a nagyközönség előtt  bemutatkozik. Büszke élete első kiállítására, amelyet a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola könyvtárában tekinthettek meg a látogatók. Korábban egy nemzetközi könyvkötészeti versenyen is indult, s küldött már pályamunkát a Skót Nemzeti Könyvtár számára is, ahol 1993 óta rendezik meg az Elizabeth Soutar szponzorálásával elindított vetélkedést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik