Belföld

A neten árulják a diákok az Alaptörvényt

Legalább olyanokhoz kerül, akik szívesen olvassák – kommentálta Kerényi Imre a hírt, hogy az érettségiző diákok az interneten árulják ajándékba kapott példányaikat.

Idén 110 ezer középiskolában végzett diák kapta meg az új Alaptörvény közel kétszáz oldalas díszkiadását. A kötet páros oldalain a mostani és a megelőző alkotmányok szövegei vagy ismertetései (az Aranybullától a nemrég hatályon kívül helyezett 1949-es Alkotmányig) szerepelnek. A páratlanokon történelmünk jeles pillanatait megörökítő festmények (a végén a Kerényi által megrendelt és sokat vitatott, 2006-os rendőri lovasrohamot ábrázoló mű) láthatók. Az igényes kiadványhoz Hoffman Rózsa oktatási államtitkár írt levelet: „Bátorítson (az Alaptörvény – a szerk.) a hazához való hűségre akkor is, ha nem könnyű itt élni, és nagy a csábítás, hogy anyagi javakért, akadálymentes karrierért elhagyjátok!” Nos, nem mindenkit hatottak meg ezek a szép szavak, sok diák egy internetes aukciós oldalon árulja a kiadványt, 1–6 ezer forintért.

Áldásom rá! Ügyesek a diákok, legalább keresnek egy kis zsebpénzt, és olyanokhoz kerül, akik szívesen olvassák – kommentálta a hírt Kerényi Imre, aki a díszkiadás felett bábáskodott. Mint megtudtuk tőle, a diákoknak juttatott díszkiadás 110 millió forintba került.

Egy kötet ára ezer forint, 110 ezer sikeresen vizsgázó diák személyes ajándéka volt – fogalmazott. Elmondása szerint eddig több ezer példány kelt el tíz, illetve tizenhárom ezer forintos árért, tehát „jó üzlet volt az államnak” az Alaptörvény díszkiadása. Ha elfogy, mindig újat nyomunk belőle, most éppen megint kifogyóban vagyunk – tette hozzá.
A fentieken túl a diákok egy Facebook-csoportot is létrehoztak (Alaptörvény ReCycling néven): mire lehetne felhasználni az Alaptörvényt? Felmerült, hogy papír Orbán-szobrot építsenek belőle, de az is, hogy a lapokból kishajót hajtogassanak, amit leúsztatnának a Dunán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik