Belföld

Útépítés: 523 milliós beruházás Győr mellett

Közel 523 millió forintból újul meg európai uniós forrásból a Győrt Bakonybánkkal összekötő mellékút 6 kilométeres szakasza. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. számításai szerint a felújítással csaknem 3000 helyi lakos utazási körülményei javulhatnak. A projektgazda tervei szerint októberre fejeződnek be a munkálatok.

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programjának keretében országosan várhatóan több mint 1000 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indulhat el 2012-ben. Ebből a Nyugat-dunántúli régióban a 2009-2013-as akcióterv keretében 7,16 milliárd forintnyi megítélt támogatás áll rendelkezésre.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által jóváhagyott, a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program 2011-2013-as akciótervének keretein belül megújuló út munkaterület átadása a mai napon sikeresen lezajlott. A 8222 jelű összekötő út hamarosan megújuló 6 kilométeres szakasza a Győrság-Halomalja, Pázmándfalu és Nyalka települések közötti részt érinti. Kovács Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy a projekt keretében a kivitelező elvégzi a pályaszerkezet újraépítését és megerősítését, kitisztítja az árkokat és átereszeket és rendezi a padkát. A felújítás részét képezi a Pázmándfalu belterületi szakaszán lévő buszmegállóhelyek átépítése és korszerűsítése.

Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a projektben szereplő út megújulása óriási segítséget jelent a térség lakóinak, akik a mindennapi munkába és iskolába járáshoz, valamint az ügyintézéseik során használják az országos közutat. Majd hozzátette, hogy azért is tartotta fontosnak ezt a mellékútfelújítás, mert korábban a választókerületi programjában is szerepeltette ennek az útszakasznak a rekonstrukcióját.

Az útszakasz felújítását a szabályos közbeszerzési eljárás során kiválasztott Közép-Nyugat ROP 2013 Konzorcium végezheti el, összesen bruttó 523 millió forintos európai uniós forrásból. A sikeres projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik