dinnye (dinnye, )
Belföld

Elkezdődött a dinnyeszüret Békés megyében

24.hu
24.hu

2012. 06. 26. 12:50

A gyümölcs tömeges szedése és nagy volumenű értékesítése a hazai és exportpiacokon július első hetében kezdődik.

A nagy melegben felgyorsult a dinnye érése, ez hét-nyolc nappal előbbre hozta a betakarítás időpontját.  A dél-békési dinnyetermelők az idén közepes, hektáronként 45-50 tonnás termésre számítanak, miután júniusban jelentős jégkár érte a dinnyeterület 20-25 százalékát. Néhány száz hektáron csak július közepétől lehet majd termést betakarítani.

Popovicsné, Fülöp Erika kunágotai őstermelő az MTI-nek elmondta: keresett a korai magyar görögdinnye a hazai piacokon. A termelő a korai fajtákat jelenleg kilogrammonként 80-100 forintért tudja értékesíteni a helyi kereskedőknek. Hozzátette: változó értékesítési árral számolnak, mérsékeltebb ingadozás mellett mint 2011-ben, ugyanis a kereskedők szívesebben vásárolják a magyar dinnyét, mint a korábbi években és a tavaszi fagyok miatt korlátozott lesz a kínálat egyéb gyümölcsből.
Békés megyében 2.200-2.300 hektárról takarítanak be dinnyét az idén, az országos termés több mint ötven százalékát ez a megye adja. A megtermelt dinnye ötven-hatvan százaléka exportpiacokra kerül Békés megyéből, főleg Lengyelországba, Csehországba, Szlovákiába, Szlovéniába és Németországba szállítanak a kereskedők.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.