Belföld

Orbán félidőben cserél

A miniszterelnök két héten belül átalakítja a kormányt – írja az [origo]. Az elemzők csak kisebb mozgást jósolnak.

Az internetes lap több, egymástól független névtelen kormánypárti forrásból is úgy értesült, hogy Varga Mihály államtitkár váltja a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokért felelős Fellegi Tamást. A hónap végétől ő tartja a kapcsolatot a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel. A váltás bejelentése állítólag nagyban függ attól, hogy megkezdődnek-e addig a hivatalos tárgyalások a Magyarországnak nyújtandó hitelkeretről, a miniszterelnök környezetében jövő hétre várnak előrelépést az ügyben. Amíg a pozitív fordulat be nem következik, nem cserélik le a tárca nélküli minisztert.

Varga Mihály helyét állítólag Lázár János eddigi frakcióvezető venné át. A Miniszterelnökség élére távozó Lázár János frakcióvezetői helyét Rogán Antal V. kerületi polgármester veszi át, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár lesz, és államtitkári rangot kap a Miniszterelnökségen Győri Tibor, aki a jogi ügyeket viszi majd a szervezetnél.

Feljebb lép a közigazgatási és igazságügyi minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára is, aki Réthelyi Miklóst váltja. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál Balog Zoltán már hét önálló területet felügyel majd, hiszen a felzárkóztatási ügyeket is megtartja, és hozzá kerül az egyházügyi államtitkárság is. Az átalakítás később az államtitkárokat is érintheti. Az [origo] forrásai a leggyorsabbnak és legbiztosabbnak Szőcs Géza leváltását nevezték.

A miniszterelnök csütörtökön, a 24 Óra című Komárom-Esztergom megyei lapnak ismerte el a küszöbön álló személycseréket. “Lesznek változások, mivel vannak olyan miniszterek és államtitkárok, akik eleve csak két évre vállalták a megbízatást” – mondta a kormányfő, de konkrétumokat nem árult el, csak annyit tett hozzá, hogy folyamatban vannak az erről szóló egyeztetések.

A kormány esetleges átalakítása a köztévé Az Este című műsorában is téma volt. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet elemzője azt mondta, májusban ér félidejéhez a kormány, így akkor következhet be átalakítás – írja a hirado.hu. Az elemző emlékeztetett arra, sokszor mondta Orbán Viktor, hogy vannak miniszterek, akik csak két évre vállalták a feladatukat. Mráz kicsi átalakításra számít.Ezzel egyetértett Krekó Péter, a Political Capital elemzője is, aki szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál következhetnek be látványosabb cserék, de az elemző szerint a kormánystruktúra és az eddigi működés alapvetően változatlan marad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik