Belföld

Schmitt-ügy: kutatók vizsgálatot követelnek

Petíciót fogalmaztak az MTA elnökének, a Semmelweis Egyetem rektorának és Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjének.

Megítélésük szerint csakis tisztességes, alapos és mindenre kiterjedő vizsgálat, vagyis a különböző szövegek gondos, szakértő összehasonlítása után lehet elvetni az államfő doktori dolgozatával kapcsolatban megfogalmazott plágiumvádat. Ha nem vizsgálják ki az ügyet, az odáig vezethet, hogy a jövőben a magyar kutatók nem lesznek szívesen látott partnerek a világban, és a magyar szerzők munkáit gyanakvással fogadják.

A petíciót Egry Gábor, PhD, történész, Welker Árpád, PhD, történész, Mitrovits Miklós, PhD, történész, Torma Péter, PhD, informatika, Gelléri Gábor, PhD, történész, Tóth András, PhD, szociológus, Miklós Ágnes Kata, PhD, irodalomtörténész írta alá – közölte a hvg.hu.

A múlt héten robbant a plágiumbomba. A hvg.hu azt írta, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével.

Az államfő hivatala ugyan visszautasította, a kormányfő szóvivője pedig kacsának nevezte, eddig érdemben senki nem cáfolta a Schmitt Pál disszertációjával kapcsolatban megfogalmazott aggályokat, és jogi lépéseket sem jelentett be senki a plágiumügy miatt.

Épp ezért felfokozott várakozás előzi meg azt, hogy az államfőnek ma mindenképpen meg kell jelennie a nyilvánosság előtt. Schmitt Pál délután a Sándor-palotában, a sajtó nyilvánossága előtt nevezi ki az új tervezéskoordinációért felelős államtitkárt, Csizmadia Norbertet.

Azt nem tudni, válaszol-e majd kérdésekre, az mindenesetre biztos, hogy már nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi sajtóban is téma a plágiumvád, amire sokak szerint reagálnia kellene.

A SOTE dékánja ugyanakkor megszólalt az ügyben. Tóth Miklós szerint nincs ok azt feltételezni, hogy megalapozatlan döntést hozott a Schmitt Pál értekezését bíráló bizottság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik