Belföld

Megszólalt a SOTE dékánja Schmitt doktorijának ügyében

Tóth Miklós szerint nincs ok azt feltételezni, hogy megalapozatlan döntést hozott a Schmitt Pál értekezését bíráló bizottság.

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja az MTI-nek pénteken küldött közleményében azt írta: húsz éve az egyetemi diploma után elsőként megszerezhető fokozat volt az egyetemi doktori (közkeletű néven: kisdoktori) cím. Ezt kapta meg 1992-ben a jelenlegi köztársasági elnök a Semmelweis Egyetem egyik jogelődjénél, az 1999-ig önálló Testnevelési Egyetemen.

A dékán tájékoztatása szerint a doktori értekezés megítélése, a kisdoktori cím kiadása Schmitt Pál esetében is az általános eljárásrendnek megfelelően, szabályszerűen történt, a szakértők szerint az értekezés tartalma megfelelt az akkori követelményeknek. “Nincs okunk feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely 1992-ben elbírálta a Schmitt Pál által benyújtott Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című értekezést” – áll Tóth Miklós közleményében.

Mint arról beszámoltunk, a hvg.hu szerdán azt írta, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával. Mint írták, az államfő 215 oldalas doktorijának legnagyobb része, mintegy 180 oldal Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját.

A Köztársasági Elnöki Hivatal visszautasította, hogy a hírportál plágium elkövetésével gyanúsította meg az államfőt. A hivatal közleményében azt írta: “a hiánypótló munkát” történészprofesszorok bírálták, és summa cum laude minősítéssel értékelték. “Annak eldöntése, hogy az értekezés tartalmi és alaki szempontból megfelelő-e, az ő hatáskörük volt” – tették hozzá, megjegyezve, hogy a dolgozat minősítése “önmagáért beszél”.

Az origo.hu csütörtökön megszólaltatta Kertész Istvánt, aki Schmitt Pál írásának egyik bírálója volt. Az ókortörténész elmondta: fontos alkotásnak és jó dolgozatnak tartja a doktori disszertációt, amely szakszerű volt és gazdag információanyagot tartalmazott. Formai kifogásait ugyanakkor jelezte a bírálatkor.

Az Index pénteken több kormánypárti politikus véleményét is megkérdezte az üggyel kapcsolatban, köztük Szijjártó Péteret is. A miniszterelnök szóvivője a portálnak annyit válaszolt: “Egy ilyen méltatlan bulvárkacsával nem kívánunk foglalkozni.”

Ugyanakkor a Jobbklikk nevű konzervatív blog – aminek jó ideig Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter is szerzője volt – pénteki bejegyzésében Schmitt Pál köztársasági elnök haladéktalan lemondását tartja a legjobb eszköznek a köztársasági elnöki poszt tekintélyének védelmére.

A plágiumgyanúról több európai sajtóorgánum is terjedelmes írásban számolt be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.