Belföld

Orbánra vár piac, adós

Orbán Viktor ma 15.30 órakor sajtótájékoztatót tart a lovasberényi kormányülés helyszínén. Ha a miniszterelnök bejelentései csalódást keltenek, 280 forint fölé kerülhet az euró jegyzése.

Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza szerint a kormányfõi bejelentésnek akkor lehet forinterõsítõ hatása, ha olyan elemeket tartalmaz, amelyek meggyõzik a piacot az adósságráta és az államháztartási deficit csökkenésérõl.

A miniszterelnök várhatóan bejelenti azokat a védelmi intézkedéseket is, amelyeket a legrászorultabb rétegek helyzetének javítása érdekében hoznak. Vagyis kibõvíthetik az Otthonvédelmi Programot, amivel a devizahiteleseken segítenének. Kormánypárti forrásból az MTI Hírcentrum úgy tudja, elképzelhetõ, megteremtik annak lehetõségét, hogy devizában is lehessen törleszteni a hiteleket. És lehet, hogy szabályozzák majd a bankok kamatemelési törekvéseit.

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete statisztikái alapján egyébként a hozzájuk forduló (eddig fizetõképes) ügyfelek 7 százaléka a következõ hónaptól kezdve nem fogja tudni fizetni a hitelét. A nemzetgazdasági tárca adatai szerint a 90 napon túli hiteltartozás összege 744 milliárd forint, a GDP 2,6-2,7 százaléka, ebbõl a devizahitelesek tartozása 371 milliárd forint, a GDP 1,2 százaléka.

A téma kapcsán a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke azt mondta a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén, hogy a banki szerzõdések utólagos megkérdõjelezése beláthatatlan következményekkel járhat. Ennek ellenére ma az MSZP egy olyan törvényjavaslattal állt elõ, amely tárgyi illetékmentessé tenné a devizahitelesek pénzügyi intézménnyel szemben indított perét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik