Belföld

371 milliárd a devizahitelesek adóssága

A pénzügyi közvetítõrendszer csak a szerzõdések betartásával maradhat mûködõképes - állítja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke.

A szerzõdések utólagos megkérdõjelezése beláthatatlan következményekkel járhat – mondta Szász Károly a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén.

A PSZÁF elnöke kijelentette: noha a devizahiteleknél kialakult helyzet valamennyi szereplõ – állam, bankok, hitelfelvevõk, szabályozó hatóságok – felelõsségét felveti, a megkötött szerzõdések a mindenkor érvényes jogszabályok alapján születtek meg, azokat megkérdõjelezni nem lehet.

Nátrán Roland a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára ismertette a parlament által elfogadott Otthonvédelmi Program lépéseit. Elmondta azt is, hogy a 90 napon túli hiteltartozás összege 744 milliárd forint, a GDP 2,6-2,7 százaléka, ebbõl a devizahitelesek tartozása 371 milliárd forint, a GDP 1,2 százaléka.

Az ülésen nem vettek részt a Fidesz- és a KDNP-frakció képviselõi, így az nem volt határozatképes, mivel az ülést – a kormánypárti frakciók közleménye szerint – egyeztetés nélkül hívta össze Simon Gábor, a bizottság elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik