Belföld

Egy kivégzett forradalmár sírját keresik Szegeden

24.hu
24.hu

2010. 12. 10. 19:42

A szegediek levélben fordultak Navracsics Tibor miniszterhez.

Kováts József, a kádári megtorlás egyetlen szegedi áldozata, a dél-alföldi városban egyedül őt végezték ki az 56-os forradalomban játszott szerepéért. A történelem kegyetlen és egyben különös fintora, hogy a kivégzett hős földi maradványai nincsenek meg, Kováts Józsefnek nincs sírhelye – írja a szegedi Móra Ferenc Múzeum egy közleményben.

Kováts József haláláról szinte semmit nem tudnak a történészek. Annyi bizonyos, 1958. október 6-án végezték ki.

A rendszerváltás környékén volt már egy feltárási kísérlet a szegedi rabtemetőben, de nem járt sikerrel, nem találták meg Kováts József földi maradványait.

Kunstár Csaba újságíró kezdeményezésére dr. Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum és Blazovich Péter, az Emlékpont intézményvezetője a napokban közös levelet írt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek. A levélírók arra kérték a minisztert, hogy rendeljen el egy alapos vizsgálatot a büntetés-végrehajtás, illetve az igazságügyi minisztérium irattáraiban, ami Kováts József kivégzésével, temetésével kapcsolatos.

AJÁNLOTT LINK:

A szegedi 56-os hős földi maradványait keresik (szegedkurir.hu)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.