Belföld

Parkolási változásokról döntött a közgyűlés

A Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulástól egy fővárosi tulajdonú cég venné át a parkolójegy-kiadó automatákat.

A Fővárosi Közgyűlés még februárban döntött úgy, hogy felmondja megállapodását a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulással (BÖP), a fővárosi tulajdonú közterületi parkolóhelyek üzemeltetését pedig a Parking Kft.-re bízza. A BÖP-öt a IX. és a XIII. kerületi önkormányzattal közösen hozta létre a főváros, de ebből a társulásból kilép, ahogy a IX. kerület is erről határozott.

A teljesen fővárosi tulajdonú Parking Kft. kiírt egy közbeszerzési eljárást parkolójegy-kiadó automaták beszerzésére, karbantartására és üzemeltetésére, ez azonban eredménytelenül zárult. Ezért az a lehetőség maradt, hogy a Parking átveszi a BÖP Kft. tulajdonában, illetve használatában lévő automatákat, így tudja a parkolóhelyek üzemeltetését januártól megkezdeni.

Döntött a közgyűlés arról is, hogy újabb 12 emlékmű, épület és közterület kap díszkivilágítást, illetve díszítő jellegű világítást. A többi között az I. kerületi Horváth-kertben a Déryné szobor, az V. kerületben a Március 15., a Fővám és a Kálvin tér, valamint a Károly körút, a VII. kerületben a Dob utcai zsinagóga és a VIII. kerületben a Baross Gábor szobor a Baross téren.

A fővárosban jelenleg csaknem 300 helyen van díszkivilágítás, ennek éves költsége körülbelül 140 millió forint, ami a közvilágítás teljes költségének 3 százaléka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik