Belföld

A kiskörútiak visszakövetelik a parkolóikat

Szerintük egy "jelentéktelen kerékpáros kisebbség" önös érdekei miatt épült biciklisáv a belvárosban.

A budapesti Vámház és Múzeum körúton élők, az ott üzletet működtetők vissza akarják kapni a felújítás során megszüntetett parkolókat, ennek érdekében pert is indítottak – közölte az Emberibb Parkolásért Mozgalom csütörtökön az MTI-vel.

Az érintettek szerint a kiskörúti közlekedést átgondolatlanul alakították át, ezt jelzi az is, hogy a belvárosi útszakaszon egyre nagyobbak a forgalmi dugók. Mint közleményükben rámutattak, a Vámház és a Múzeum körúti lakosok, illetve az ottani üzletek tulajdonosainak életét ellehetetlenítették azzal, hogy a kerékpárutak miatt megszüntettek több száz parkoló- és rakodási helyet, továbbá elvettek egy forgalmi sávot.

Mint írták: nem lehet az adófizető üzlettulajdonosok és a helyben lakók érdekeit semmibe venni egy “jelentéktelen kerékpáros kisebbség” önös érdekei miatt. Egyúttal reményüket fejezték ki, hogy a főváros új vezetése tanul majd az előző kabinet hibáiból, és a többségi és adófizetői érdeket előtérbe helyezve nem szüntet meg további parkolókat és forgalmi sávokat a nagykörúton sem.

A közleményben rámutattak arra is, a világon egyetlen nagyvárosban sem zárták le a történelmi belvárost, nem szüntettek meg parkolókat és utakat úgy, hogy előtte ne építettek volna elkerülő, közlekedhető és valóban körbeérő körgyűrűket, közlekedési alagutakat, hidakat, tízezres nagyságrendű P+R parkolókat. Úgy látják, Budapesten nem teremtették meg a feltételeit a Város Szíve programnak, az úthálózat felosztásának, a dugódíj bevezetésének, de még a fizetőparkolási rendszernek sem.

A parkolóhelyek visszaszerzéséért indított per első tárgyalása pénteken kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik