Belföld

Nyugdíj – érvek kontra ellenérvek az állam ellen és mellett

A nyugdíjvédő megbízott veszteségekről, a GKI-vezér előnyökről beszélt.

Ha valaki visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, és az elmúlt években rosszabbul járt a magánpénztárában, mintha az államiban lett volna, azt kompenzálni fogják. Ezt a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott mondta az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Selmeczi Gabriella közölte: azért vizsgálják majd a magánpénztárak működését, hogy a befizetők is tudják, miért voltak veszteségeik az elmúlt években. A jogi és közgazdasági előkészítés most folyik, egyelőre nem tudni, hogyan kompenzálja az állam a tagokat a mostani elvonásért, illetve, hogy hogyan lehet majd visszalépni az állami rendszerbe, de az ezt szabályozó törvénytervezet két héten belül a parlament elé kerül.

Orbán Viktor tegnap az RTL Klubnak nyilatkozva azt mondta, a kormány szeretné, hogy már idén vissza lehessen lépni az állami nyugdíjrendszerbe. A kormányfő közölte: az állam többé nem utal pénzt a magánnyugdíjpénztárakba.

A választás lehetősége ugyanakkor megmarad, de csak azoknak garantálják, hogy nem éri őket veszteség, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe.

A GKI vezérigazgatója szerint azonban mégsem olyan csábító az állami nyugdíjrendszer azoknak, akik most magánnyugdíjpénztár-tagok. Ha valaki az állami gondoskodás mellett dönt, annak az évek alatt megtakarított forintjait is be kell adni a közösbe.

Akar László szerint a magánpénztáraknál gyűjtött pénznek több előnye is van, például örökölhető, szemben az államival, ami viszont nem. Vagyis ha a pénztártag még nyugdíjba vonulása előtt elhalálozna, akkor a teljes megtakarítás az örökösére száll, aki öregkorára így nagyobb ellátásban részesül.

A szakértő szerint a pénztárak azt a csábító lehetőséget is biztosítják, hogy nyugdíjba vonuláskor az ügyfél a teljes összegyűjtött pénzt kiveheti. Így ez után járadékot nem kap, de saját belátása szerint fektethet be egy nagyobb összeget, s abból gondoskodhat magáról.

Az Országgyűlés mai ülésén vitatja meg a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket érintő módosításokat, amelyek a miniszterelnök által bejelentett második akcióterv részei. Emellett a parlament politikai vitanapot tart Magyarország európai uniós elnökségével kapcsolatosan.

A kormány előterjesztése annak az alapját teremti meg, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg – 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között – tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik