Belföld

Ház nélkül maradtak a Kanadából hazatérő romák

Nem jelentették be, hogy elhagyják bérlakásaikat, ezért a nyíregyházi vagyonkezelő visszavette azokat.

Több nyíregyházi roma család szeretné visszakapni korábbi bérlakását, melyeket Kanadába történő kivándorlásuk miatt hagytak hátra, a hatályos rendelet erre azonban nem nyújt lehetőséget – írta keddi számában a Kelet-Magyarország.

A tavalyi romagyilkosságokat követően harminc ember hagyta el a huszár-telepi otthonát, és Kanadában próbált új életet kezdeni. A szabolcsi napilapnak Balogh Artúr, a városi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke elmondta: Nyíregyházáról összesen közel 60 ember ment el, de most úgy néz ki, előbb-utóbb valamennyien hazajönnek majd, mert gyötrő honvágyuk miatt nem bírják elviselni a kinti életet.

A cikk szerint júliusban húsz ember tért haza, és egy Budapesten maradt családon kívül szeretnének önkormányzati lakáshoz jutni. Távozásukkor azonban minden előzetes értesítés nélkül hagyták el az otthonukat, de a lakástörvény alapján minden bérlőnek be kell jelentenie, ha 60 napon túl elhagyja a rászorultsági alapon kapott bérlakását. Mivel ezt a lakók elmulasztották, ezért a bérleményeket visszavette a Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. A lelakott, igen rossz állapotú otthonok többségét a társaság felújította és új bérlőknek adta ki.

Pazonyi Péter, a cég jogi és igazgatási osztályvezetője elmondta: azok, akik korábbi lakásukat kérnék vissza, nem kaphatják meg, mert nem az ő nevükön van, és a rendelet szerint öt éven belül új igénylést sem adhatnak be. Azoknak a családoknak, amelyeknek nincs hova költözniük, az albérlők házában tudnak ideiglenes szállást adni. Az viszont már az illetékes bizottságtól, illetve a tulajdonostól függ, hogy a hazatérők kaphatnak-e ismét önkormányzati bérlakást – tette hozzá az osztályvezető.

A helyi cigány kisebbségi önkormányzat felvállalta, hogy összegyűjti, pontosan hány családról van szó és ügyükben közös kérelemmel fordulnak a város vezetéséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik