Közélet

Betörtek a Roma Sajtóközpont irodájába

A tolvajok felbecsülhetetlen értékű archív anyagot tartalmazó számítógépeket vittek el.

Tóth Andrea, az RSK igazgatója közlése szerint az ismeretlen elkövetők péntekre virradóra a heveder- és más biztonsági zárral is felszerelt ajtón lévő vasrácsos kisablakot kerettel együtt kiszakították, azon keresztül vitték el azt négy számítógépet, amelyen a teljes adatbázisuk volt.

Az RSK igazgatója elmondta, hogy a februári, Nefelejcs utcai irodájukból történt kilakoltatásuk óta egy József körúti kölcsönlakásban húzódtak meg. A költözés előtt készítettek ugyan biztonsági másolatot, de csak az archívum egy részéről; továbbá a betörők elvittek olyan gépeket is, amelyek nem voltak hálózatba kötve, és azokon most zajló projektjeik, egyéb fontos dokumentumaik voltak. Így elvitték azt a könyvanyagot és kutatási adatbázist is, amely a romagyilkosságok történéseit dolgozza fel, illetve egy brüsszeli, a romaholokauszthoz kapcsolódó projekthez készített riportokat, interjúkat tartalmazza – mondta. Hozzátette, hogy maguk a gépek alig néhány tízezer forintot érnek, de a rajtuk lévő pótolhatatlan adatbázis eszmei értéke sok tízmillió forint is lehet.

Tóth Andrea közlése szerint a betörők feldúlták az irodát, de a nagyobb értékű gépekhez, műszaki eszközökhöz nem nyúltak. Megjegyezte, hogy az RSK munkatársai hat hónapja nem kaptak fizetést, mert pályázatokon nyert támogatásaik utófinanszírozásúak, a már lezajlott projektek költségeit pedig a kormányváltás miatt nem kapták meg eddig. Számlájukon nincs pénz, nincs eszközük a munkavégzéshez, és “fedél is csak ideiglenesen van a fejük felett”.

Az igazgató elmondása szerint már harmadszor törtek be az RSK irodájába, és mindháromszor a költözésük után rövid idővel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik