Belföld

Kisokos az újinfluenzához

Mikortól lehet H1N1-oltást kapni és mennyiért, milyen fázisban van a kipróbálása, és mennyire jelent ez majd védettséget? A legégetőbb kérdések és válaszok az FN-en! Vény nélkül fogyasztható.

Mikor tör be a vírus hazánkba?

Előreláthatólag az ősz folyamán jelenik meg komolyabb mértékben. Az ígéretek szerint októberben kezdik az oltásokat. Az oltóanyag gyártása már július elejétől megkezdődött. Amennyiben mégis hamarabb törne be a vírus, meg tudják kezdeni az oltásokat, de az kockázatokkal járna.

Hány embernek kellene megkapnia az oltást?

Minél többnek. Amennyiben a lakosság felét beoltják, már nyolcvan százalék körüli hatékonyságra lehet számítani, de ennél is több emberhez szeretnék eljuttatni az oltóanyagot.

Mennyibe fog kerülni a védőoltás?

Hazai ára a szezonális influenzaoltáséhoz hasonlóan 1200 forint lesz majd. Ez a töredéke – körülbelül negyede – annak az összegnek, amelyet akkor fizetnénk, ha az állam külföldről rendelné meg az oltóanyagot.

Mit jelent az oltási ajánlás? Miért változtatják meg?

Az ajánlást aszerint fogalmazódik meg, hogy kik a legveszélyeztetettebbek. Az új influenza ebben eltér a szezonálistól: főként a túlsúllyal, a keringési problémákkal és az anyagcserezavarokkal küszködőkre jelent veszélyt.

Ki gyártja az oltóanyagot?

Az Omninvest Kft. Ők fejlesztették ki és gyártották korábban a madárinfluenza elleni védőoltást is. Kapacitásuk szerint heti 500 ezer dózist tudnak előállítani.

Miért éppen ők gyártják? Más nem jöhetett szóba?

Az Omninvest céggel 1993 óta van kapcsolata az államnak. A madárinfluenza idején is ők kapták a megbízást, mert „nagyon komoly szakmai és nemzetbiztonsági feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy ilyen komoly esetben oltóanyag-kapacitással rendelkezésre álljon valaki”.

Világszerte hányan gyártanak influenza elleni védőoltást?

19 országban 35 vállalat gyárt védőoltásokat. A legtöbb ezzel foglalkozó cég Kínában, Japánban, az Egyesült Államokban és Koreában található.

Melyek azok a fázisok, amelyeken át kell esnie a vakcinának az engedélyezésig?

Már a gyártás során keletkező fázistermékek szigorú minőség-ellenőrzésen mennek keresztül. Ezt követik a preklinikai vizsgálatok, melyek a szer állatok körében végzett tesztjeit jelentik. Ezek eredményeinek fényében nyújtanak be kérelmet a humán klinikai vizsgálatok elvégzéséhez. Az engedély megérkezése után megkezdődhetnek a humán tesztek, amelyek szerepe, hogy megerősítsék a szer ártalmatlansági mutatóit.

Még nem kezdték meg a humán teszteket, de a szert már július eleje óta gyártják. Mi történik, ha mégsem lesz az elvárásoknak megfelelő?

Mire a vakcina a humán tesztek fázisába kerül, már olyan ellenőrzéseken megy keresztül, amelyek kellőképpen igazolják a szer hatékonyságát.

Mi történik, ha mégis mutálódik – megváltozik – a vírus?

Erre a kérdésre majd maga az Egészségügyi Világszervezet tudja csak megadni a választ. A szakemberek szerint azonban elképzelhető, hogy a magyar vakcina a mutáns vírus ellen is védettséget ad majd.

az újinfluenza

Mi is az az újinfluenza? Hogyan lehet elkapni? Hogyan védekezhetünk ellene? Minderre választ talál az FN kisokosában!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik