Belföld

Kisokos a sertésinfluenzához

Mi is az a sertésinfluenza? Mennyire veszélyes ez ránk nézve, és mit tehetünk ellene? Hányan betegedtek meg, és mire számíthatunk? Az FN választ ad a kérdésekre!


Mi is az a sertésinfluenza?

A sertésinfluenza a H1N1 vírus módosult változata, amely a madár-, a sertés- és az emberi influenzavírusra jellemző gének eddig nem tapasztalt keveredéséből alakult ki. A már ismert sertésinfluenza kórokozójának új típusa emberek körében terjedő járványt idézett elő Mexikóban. Emberre átterjedő állatbetegség a madárinfluenza is, amelynek H5N1 altípusa 1997-ben bukkant fel először, s eddig világszerte több mint 250 ember halálát okozta.

Véd a vírus ellen a hagyományos oltás?

Pillanatnyilag nem tudunk még annyit a betegségről, hogy teljes bizonyossággal megállapíthassuk, jelenlegi vakcináink milyen sikerrel veszik fel a harcot ellene. A hagyományos infliuenza-védőoltás egyik komponense képes védelmet adni a H1N1 típus ellen, azaz elméletileg hatékony lehet. Biztosat azonban kizárólag a módosult vírus ismeretében lehet mondani – figyelmeztet az FN által megkérdezett virulógus.

Éppen e bizonytalanság miatt a vírus elleni speciális oltóanyag kimunkálásán több cég is dolgozik, Magyarországon is kifejlesztettek H5N1 elleni készítményt, és ugyanaz a cég most a sertésinfluenza elleni vakcinát szeretné kifejleszteni.

Mik a sertésinfluenza tünetei állatokon és embereken?

Légúti tünetek, magas láz és bágyadtság jelzik a betegséget azoknál az állatoknál, amelyek elkapták a sertésinfluenzát – közölte az országos főállatorvos-helyettes. Bognár Lajos elmondta, a sertéseknél 2-3 napos lappangási idő után jelentkeznek az említett tünetek. A betegség gyors lefolyású; amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan el is múlik. Ha az állat legyengült, vagy ha szövődmények alakultak ki, akár el is pusztulhat – fűzte hozzá.

Az emberen egy az egyben influenzás tünetek jelentkeznek: magas láz, végtag-, ízület- és izomfájdalmak, egyes esetekben tüdőgyulladás is kialakulhat.

Hogyan kaphatjuk el a vírust?

Mivel influenzáról beszélünk, terjedése is megegyezik az influenzáéval, azaz cseppfertőzés útján terjed. Elég zsúfolt helyen köhögni, tüsszenteni, a vírusok máris a levegőbe, onnét pedig a másik emberbe jutnak.

A sertésinfluenza átterjedhet emberre?

Igen. A sertésinfluenza megjelenése nem újdonság, szinte mindig jelen van, és nem is bejelentendő állatbetegség. A mostani helyzet annyiban más, hogy egy új típusa jelent meg a sertésinfluenzának. Az eddigi sertésinfluenzák is fertőzhették az embereket, itt az újdonság az, hogy egy új, az eddigieknél fertőzőképesebb vírustörzs jött létre – mondta Bognár Lajos. Brit orvosok figyelmeztettek: a sertések genetikailag közelebb állnak az emberhez, mint a madarak, tőlük kaphatjuk el a legkönnyebben a kórt.

(Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

Hol kiemelkedően veszélyes, hogy ember is elkapja a vírust?

Általában rosszabb higiéniájú telepeken tud az emberi és a sertésvírus találkozni egymással. A sertésinfluenza „kontaktfertőzéssel” terjed, az állatok vagy az emberek belégzéssel kaphatják el a betegséget.

Hányan kapták el a vírust most?

A mexikói hatóságok legfrissebb adatai szerint százháromra emelkedett a gyaníthatóan az új típusú sertésinfluenza következtében elhunyt emberek száma Mexikóban. Eddig 1614 embert kezelnek influenzaszerű tünetekkel, közülük négyszázat kórházakban.

A vírus az 1950-es évek óta néhányszor már felbukkant, elsősorban sertéssel foglalkozó farmerek körében. Európában 1958 óta 17 esetben diagnosztizáltak sertésinfluenzát embereken. Az Egyesült Államokban 1976-ban egy New Jersey állambeli katonai bázison ütötte fel a fejét, 200 embert megfertőzve, közülük egy katona belehalt a betegségbe.

Mit tehetünk azért, hogy ne kapjuk el a vírust?

A megelőzés érdekében tanácsos reggel és este szappanos vízzel kimosni az orrot, minél többször tüsszenteni, és kerülni a tömegközlekedést. A sertéshús fogyasztása nem káros, a főzéssel ugyanis elpusztulnak az esetleges vírusok. Egyelőre nem javasolt Mexikóba utazni.

Mennyire veszélyes ránk ez a vírus?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetet idézett elő a sertésinfluenzából kialakult, Mexikóban és az Egyesült Államokban terjedő betegség. Brit orvosok szerint a legrosszabb forgatókönyv alapján a vírus globális méreteket ölt, a pusztítás pedig meghaladhatja egy terrortámadás, atombomba vagy természeti katasztrófa hatásait. A WHO előrejelzése szerint egy enyhe vírusterjedést feltételezve is 7,5 millió áldozattal kell számolnunk világszerte.

Készüljünk karanténra?

Egyelőre ne. Az uniós országok intézkedéseinek megfelelően nincs jelenleg utazási korlátozás, az útnak indulóknak az adott ország egészségügyi előírását kell betartaniuk. Aki Mexikóból, illetve az Egyesült Államokból érkezik haza, és 8-10 napon belül influenzaszerű tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz, és megbetegedéséről tájékoztassa a tisztiorvosi szolgálatot is a szükséges vizsgálatok elvégzése érdekében.

Magyarországon jelen van?

Magyarországon még nem találtak az influenza új vírusával fertőzött betegeket. A legfrissebb információk szerint Magyarországon hat esetben vetődött fel a legújabb influenza gyanúja, ám valamennyi téves riasztásnak bizonyult. A vizsgált személyek mindegyike az új, H1N1 vírus felbukkanásában érintett országból (öten Mexikóból egy fő pedig Új-Zélandról) érkezett haza.

Az egészségügyi miniszter szerint a nemzetbiztonsági kabinet összehívását tervezik, ahol a helyzetet áttekintve döntenek, hogy szükséges-e külföldről beszerezni az antivirális készítményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik