Belföld

Kordonbontás percről percre

Fideszes képviselők polgári engedetlenségi mozgalom keretében lebontották a Kossuth teret övező kordonokat, a rendőrök azonban kora délután visszatették azokat. A rendőrség feljelenti a kordonbontásban részvevőket. Tudósítóink percről percre tájékoztatják Önöket az eseményekről.

Nézze meg a kordonbontásról készült videónkat!

0.45

A rendőrök visszavonultak a Kossuth térre, ahol a kordonok ismét az október óta “megszokott” helyükön állnak.

0.22

A Nyugati térnél hasonló a helyzet: itt 100 rendőr mintegy 25 tüntetőt követ, de a nagykörút élénk éjszakai életét még nem befolyásolja az oszlatás.

0.10

Munkatársunk megszámolta: a Deák tér előtt 100 rendőr 6 tüntetőt oszlat, őket 28 újságíró figyeli.

0.00

Ismert forgatókönyv: kettéválasztják a tiltakozókat, egyik részüket a Nyugati tér, másik részüket a Deák tér felé szorítják.

23.50

Mintegy 200 rendőr és 50 demonstráló néz farkasszemet a Bajcsy-Zsilinszky út két oldalán.

23.35

Mintegy 400 rendőr szorította össze két oldalról a téren maradt nagyjából 50-80 embert a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkára – jelentette tudósítónk, aki szerint a környező utcákat is elzárták, így nem lehet a rendőrsorfalak háta mögé kerülni. A tüntetőket a Bajcsy-Zsilinszky útra terelik, mindenféle ellenállás nélkül.

A Kossuth tér percek alatt kiürült, összetűzés egyelőre nem volt.

23.30

A rendőrök felszólították a tiltakozókat a tér elhagyására és erődemonstrációba kezdtek.

23.25

Néhány demonstráló szidalmazta a köztévé munkatársát, akit a Magyar Nemzet tudósítója védett meg. Százan lehetnek a téren.

22.30

Elszállították a szónoki emelvényt. A tanácstalanság egyre nagyobb: a programról sincs döntés, arról sem, hogy szombaton hol gyülekezzenek,sőt azt sem tudják, miért is akcióztak délelőtt a Fidesz képviselői.

22.16

Fogynak a tüntetők: mintegy 250-300-an maradtak a téren.

22.06

Kézfeltartással szavaztak a tüntetők arról, hogy mitévők legyenek. Az egyik verzió szerint hazamennek és szombaton folytatják a demonstrációt, vagyis megnézik, beváltotta-e a Fidesz a kordonok ismételt eltávolítására tett ígéretét. A másik szerint a demonstrálók a rendőrségi tömegoszlatás veszélyét is vállalva maradnak.

A szónok a voksolás eredményét nem tudta megállapítani.

21.58

Provokátort fogtak a tüntetők: egy láthatóan ittas fiatalember dobálta a rendőröket, mire a “Csőcselék” feliratú megkülönböztető mellényt viselő demonstrálók egy csoportja – köztük Tomcat – körbevették és kivezették őt a térről.

21.49

Két hangosbeszélős autót állított a rendőrség a Parlament elé. A tüntetők időnként egymással is veszekednek, miközben létszámuk mintegy 400-ra csökkent.

21.15

Ma Gyertyaszentelő Boldogasszony napja van, és az épületben lévő korona vonzotta ide az egybegyülteket – mondta az egyik szónok. Tudósítónk szerint az összejövetel egyre inkább szakrális jelleget ölt.

21.05

Egy szónok megkérte az egybegyülteket, hogy menjenek haza és szombat reggel folytassák a tiltakozást. Néhányan így is tesznek, a téren mintegy 600 ember maradt.

20.23

“Majmok a ketrecben!” felkiáltás után néhány demonstráló banánt rakott a kordonra.

20.16

Kósa Lajos debreceni polgármester, Pokorni Zoltán és Schmitt Pál alelnök, valamint Áder János, a parlament fideszes alelnöke is igazoltan volt távol a frakcióülésről és a kordonbontástól – közölte Szijjártó Péter szóvivő.

19.53

Tudósítónk hagyományosnak mondható Kossuth-téri hangulatról számol be: miután egy sámán a színpadon megídézte Hold Anyánkat, egy szónok arról beszélt, hogy a kormány hivatalos tanítási nyelvként a hébert kívánja bevezetni, és többmillió zsidó letelepítéséről tárgyal. Ezután nagy tapssal fogadták a térre sok zászlóval érkező, újabb 12 tüntetőt.

19.28

A tömeg látszámát tekintve nem nő, de meglehetősen heterogén – jelentette tudósítónk. A színpadon éppen egy asszony dobon kísért sámánéneket ad elő, és megjelentek az arcukat maszkkal takaró fiatalok is.

19.02

A Kossuth téren erős a rendőri készültség. A térhez közeli Honvéd utcában tudósítónk kora este két vízágyús teherautót látott járó motorral, közöttük parkol egy rendőrségi nyitott terepjáró, amelyre könnygázlövedék kilövésére alkalmas berendezést szereltek. A Parlament északi oldalán kialakított ideiglenes állomáshelyen lovas rendőröket is látni. Három fehér turistabuszból is rendőrök szálltak ki és a buszok poggyásztartóiból pajzsokat vettek elő, majd testvédő mellényeket és lábszárvédőket vettek fel. További két Ikarus-busszal is rendőrök érkeztek. A helyszínen mentő is várakozik, a tudósítók lószállító járművet is láttak.

18.22

A Fidesz kordonbontó akciójával a belpolitikai hidegháborút akarja fenntartani, amelyet csak az öt parlamenti párt megállapodásával lehet megoldani – közölte az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának liberális alelnöke az MTI-vel. “Aki nem a tárgyalóasztalt választja, az a hidegháborút akarja fenntartani” – fogalmazott Fodor Gábor.

18.20

A BRFK – az ügyészséggel történt konzultáció alapján – úgy döntött, rendzavarás szabálysértés miatt feljelentik a kordonbontásban részvevőket – mondta Jármy Tibor a BRFK szóvivő a FigyelőNetnek.

18.10

Az MTI-nek nyilatkozó politológusok szerint politikai szempontból kockázatos lépésre szánta el magát a Fidesz azzal, hogy a párt képviselői pénteken lebontották a Kossuth téri kordont, egyelőre ugyanis nem lehet tudni, hogy hogyan alakul a párt támogatottsága az eset után.

18.05

Tudósítónk arról számolt be, hogy a Honvéd utcában két vízágyú áll, köztük az, amelyet az MTV-székház ostroma után újítottak fel. Továbbá a környező utcában áll az a rendőrségi terepjáró is, amelyikről a könnygázgránátokat lövik. A rendőrség egyébként nagy erőkkel van jelen a Kossuth téren és környékén. Munkatársunk 5 rendőrségi autóbuszt, 10-15 mikrobuszt és több tucat személygépkocsit számolt össze. Az elmúlt percekben pedig két szállítóautóval rendőrlovakat is hoztak. A helyszínen mentő is várakozik.

Eközben a tüntetők is bejelentették: vidékről is csatlakoznak a demonstrációhoz.

17.45

A Kossuth téren megjelent az első jelvényárus is, aki elmondta: a Jobbikos kitűző a legkelendőbb. A téren legfeljebb ezren lehetnek.

17.30

Ma a Fidesz Európai parlamenti és országgyűlési képviselői jogellenesen elbontották a Kossuth téri rendőrségi kordont – írta közleményében az államfő. Sólyom László szerint bár bejelentették, vállalják tettük jogi következményeit, a Fidesz felelőssége azonban kiterjed a szimbolikus akció társadalmi következményeire is. „Az országgyűlési képviselők magatartása mintát adhat, márpedig a jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel szolgálni” – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Az államfő közleményében ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Kossuth téren a gyülekezési jogot ősz óta alkotmányosan aggályos módon korlátozza a rendőrség, és nem reagált érdemben a kifogásokra sem.

16.40

A tüntetők színpadként Gonda László kocsiját használják. A mobilszínpadon elsőként Ekrem-Kemál György szólt a tüntetőkhöz. Arról beszélt, hogy ő már egy hete sejtette, hogy a kordont lebontják. A téren egyre több a magyar és az árpádsávos zászló, de az emberek többsége inkább csak bámészkodik és sétál, kevesebben vannak azok, akik kiabálnak és skandálnak.

16.36

“Orbán Kelemen balladáját látom kibontakozni: amit lebontanak nappal, fölépítik éjjel” – fogalmazott Kuncze Gábor. A liberális pártelnök szerint a Fidesz politikusai nem veszik észre, hogy képviselőként a felelősségük nőtt, nem pedig felelőtlenségük. Hozzátette: amit most műveltek, az egy rövid ideig tartó kerítésbontás és egyébként egy beláthatatlan ideig tartó jogállambontás, amit ezért elfogadhatatlannak tart.

16.30

A Fidelitas szerint a kormány fél az emberektől, ezért bukósisakos, azonosítószám nélküli rendőrök mögé bújik – írja a közleményében a két alelnök, Ágh Péter és Koszorús László.

16.15

“A Fidesz országgyűlési és EP-képviselői megszegték az Országgyűlés alakuló ülésén tett esküjüket, azt, hogy a jogszabályokat megtartják” – közölte az MSZP jogi és közigazgatási tagozata. Bárándy Gergely, az MSZP jogi tagozatának elnöke szerint a jogszabályok megtartása minden állampolgár kötelessége, különösen az országgyűlési képviselőké.

16.05

A rendőrök végül beengedték a hangosító berendezést szállító autót. A téren délután négy órára több mint kétezren gyűltek össze.

15.50

A FigyelőNet helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a Kossuth téren új szlogen született: “Viktor gyere ki, készen állunk bontani” – skandálják a tüntetők. A tüntetők szónoka azt kérte, hogy a Fidesz jöjjön ki ismét és bontsák le újra a kordont. A mintegy 2 ezer fős tömeg egyre inkább gyarapszik. Egyre többen érkeznek munkavédelmi sisakban – közölte lapunk tudósítója.

Elég nehéz a tömeget összefogni, ugyanis a rendőrök nem engedték be a térre a hangosító berendezést szállító autót. Így az alkalmi szónok egy virágágyásra fellépve megafonnal szónokol.

15.39

A Fidesz arra szólítja fel a kormányt, hogy haladéktalanul távolítsa el a Kossuth térről az újrafelállított kordonokat – jelentette ki Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője pénteken sajtótájékoztatón. A politikus elmondása szerint Navracsics Tibor frakcióvezetővel közösen kezdeményezte az akciót.

A politikus szerint a kordonok újraállításával a kormány “kimutatta a foga fehérjét”, megmutatta, hogy továbbra sem tűri a kritikát. A kormány gyáva és sunyi módon a rendőrség mögé bújt és önkényesen korlátozta a szabadságjogokat, bebizonyosodott, hogy fél az emberektől.

14.37

“Tisztában vagyunk azzal, hogy polgári engedetlenséggel megszüntettünk egy eddig törvénytelen állapotot, és visszaállítottuk a törvényes rendet” – közölte a Fidesz szóvivője, aki szerint “ha eljön az ideje”, folytathatják az akciót.

14.15

“Hosszú távú morális következményei vannak a kordonbontásnak, amiért azoknak a képviselőknek kell vállalniuk a felelősséget, akik ebben részt vettek” – közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, miután a frakcióvezetőkkel és a miniszterelnökkel egyeztetett pénteken. Kérdésre válaszolva azt mondta: korai még a fideszes képviselők mentelmi jogának kérdésével foglalkozni.

14.10

“A nyugat-európai demokráciákban ilyen súlyos politikai és gazdasági válság esetén, mint ami Magyarországon van, előrehozott választásokat szoktak tartani” – jelentette ki Martonyi János, az Orbán-kormány volt külügyminisztere a Hír Televíziónak adott interjújában.

14.05

“Döbbenettel látom, hogy parlamenti képviselőtársaim helyezik magukat törvényen kívül, amire maguk is felesküdtek” – fogalmazott Kóka János. A gazdasági miniszter felvetette, hogy tárgyalóasztal mellett állapodjanak meg a pártok arról, hogy a parlamenti demokrácia keretein belül miképpen bonthatnák le a félelem és a Parlament kordonjait egyszerre.

Kordonbontás percről percre 1

Szemle (Fotó: Szilágyi Károly) Nézze meg képeinket!

14.01

A tömeg nem gyarapszik jelentősen. Az FN-tudósítója szerint a tüntetők között megjelent Tomcat is, aki láthatósági mellényt visel, “csőcselék” felirattal. A hangosítás ellenére egyelőre még nem hangzanak el beszédek a téren.

13.58

A Jobbik Magyarországért Mozgalom üdvözli a Fidesz képviselőinek kordonbontását, amelyet magyar emberhez, országgyűlési képviselőhöz és valódi demokratához méltó lépésnek tart. Közleményükben egy valódi rendszerváltozás és az új választások kikövetelése céljából a Kossuth térre hívja az embereket, hogy újra együtt követeljék a Gyurcsány-rezsim távozását.

A Fidesszel szövetséges Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szerint másfél éve tart fenn jogsértő állapotot a rendőrség a Kossuth téren a Magosz vonatkozásában – erről Budai Gyula, a gazdaszervezet szövetségi igazgatója nyilatkozott az MTI-nek pénteken.

13.57

Lapunk helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy már a hangosítás is működik a Kossuth téren. A tüntetők – elmondásuk szerint – tárgyalást és új alkotmányt akarnak.

13.45

A rendőrség befejezte a kordon újraépítését a budapesti Kossuth Lajos téren pénteken kora délutánra. A téren összegyűlt mintegy félezer tüntető folyamatosan provokálja a rendőröket: voltak, akik megpróbáltak a kordon mögé bejutni, mások a fémkorlátra másztak fel. Többször lökdösték a rendőröket és folyamatosan gyalázták őket.

A Parlament épületét szoros rendőri sorfal veszi körül. A kordonok mögött golyóálló mellényt és rohamsisakot viselő rendőrök sorakoztak fel. A Kossuth Lajos téren továbbra is áll a forgalom. A metróállomás felől és a környező utcákból folyamatosan további tüntetők érkeznek. A téren összegyűlt emberek között mintegy másfél tucat bőrfejű is feltűnt. Az FN helyszíni tudósítója arról számol be, hogy időközben több teherautóval és busszal is további rendőrök érkeztek a térre, ahol egyre több árpádsávos és jobbikos zászló leng.

13.40

A “tavaszi hadjárat” megkezdését jelentette be “az egyesített Kossuth téri tüntetőcsoportok” nevében Molnár Tamás ügyvivő az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. A Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja “példamutató történelmi tettet hajtott végre, amikor polgári engedetlenség keretében lebontotta a Parlament épülete köré emelt – a posztkommunista rendőrállam jelképeként számon tartott – vaskerítést” – írja.

13.32

6-8 száz főre bővült a tüntetők száma. A rendőrök tovább építik a kordont.

13.11

Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy a tüntetők a stratégiáról vitatkoznak. Gonda László azt hangoztatta, ha 100 ezren lennének, akkor a “rendőröket benyomhatnák a Parlamentbe”. Mint mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy ma még összecsapásra is sor kerülhet a tüntetők és a rendőrök között.

Más volt Kossuth téri tüntetők szerint pedig élőláncot kellene alkotni.

12.50

A Kossuth téri kordon elbontásában részt vevő fideszes képviselők vállalják tettük következményeit és nem élnek képviselői mentelmi jogukkal – jelentette ki Orbán Viktor. Nem kell a kordon elbontása körüli jogi vitákkal foglalkozni – tette hozzá. Az ellenzéki vezető szerint a szabadságjogok tekintetében napjainkban hasonló a helyzet Magyarországon, mint 1988/89-ben volt.

Kordonbontás percről percre 2

Utánam ifjak! (Fotó: MTI) Nézze meg képeinket!

12.40

A miniszterelnök szerint senki nem kérdőjelezheti meg a saját véleménye alapján a törvényeket. Gyurcsány Ferenc több mint károsnak nevezte a Fidesz kordonbontását. A miniszterelnök Szili Katalint és Sólyom Lászlót is tájékoztatta a rendőrségtől kapott információkról. Véleménye szerint az országgyűlési képviselőknek különösen vigyázniuk kell azzal, hogy mit cselekszenek, mert a példa ragadós lehet.

12.38

Ismét lezárta a rendőrség a Kossuth térre vezető utakat. A tüntetők pedig leállították a villamosforgalmat. A Kossuth téren 5-6 száz tüntető gyűlt már össze.

12.32

Egy idősebb hölgy ütlegelni kezdte az egyik kordont építő rendőrt. A nyugdíjas asszonyt visszavezették a tüntetők közé. A Kossuth téren autóval és villamossal egyaránt nehéz közlekedni.

12.20

A rendőrök elkezdték visszaépíteni a kordont. Eközben a tüntetők szóváltásba kerültek a rendőrökkel, mert egyikükön nem volt azonosító. Ezután egy alezredes arra utasította a rendőröket, hogy vegyék le maszjukat, az azonosító nélküli rendőrt pedig kiállítptták a sorból. A rohamsisakos rendőrök egyébként gázálarc-táskával vannak felszerelve, többségük egyéni védőfelszerelést, golyóálló mellényt visel.

12.10

Feloldották a rendőrök az útlezárást.

12.08

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint a fideszes képviselők akciója rendkívül veszélyes üzenetet közvetít az állampolgároknak, azt sugallva, hogy a jogszabályokat semmibe venni elfogadható magatartás. Ezzel nagymértékben hozzájárulnak a jogállamiságba vetett bizalom megrendüléséhez. Mint közleményükben írták, az ellenzéki képviselőknek a rendőrségi törvényben biztosított joguk alapján panasszal kellett volna élni a tér lezárása ellen.

12.04

Kövér László elmondta: megunták azt, hogy ide-oda mutogatnak ebben az ügyben. Úgy fogalmazott: miután már senkinek nem tetszett, se Szili Katalinnak, se Gyurcsány Ferencnek, úgy gondoltuk, hogy bár nem mi dolgunk, de elvégezzük a munkát és nem számoljuk fel azt a munkabért, ami ezért járna.

12.00

Önkényeskedéssel nem hagyjuk lejáratni a magyar jobboldalt – írta közleményében az MDF. Dávid Ibolya közölte: a Fidesz lebontott egy kerítést, de ezzel egy falat húzott a törvényes megoldások és az általa támogatott agresszív politika közé. Az MDF várja a felelős fideszes politikusok elhatárolódását – írta az MDF elnöke.


11.55

A rendőrök lezárták a Kossuth térre vezető utakat. A tüntetők pedig a 2-es villamos leállítását követelik. Az egyik szónok azt mondta a tömegnek: “Ne bántsuk a nemzet rendőreit!”

11.54

A demokrácia védelméből mutattak Orbán Viktor pártelnök szerint a fideszes képviselők példát, amikor pénteken polgári engedetlenségi akciót hirdetve elbontották a Kossuth Lajos teret övező kordont. “Vártunk, türelmesek voltunk, de mindennek van határa. Elérkezett az a pont, amikor, ha másnak nem, a képviselőknek példát kell mutatni demokráciavédelemből” – mondta a téren újságíróknak a Fidesz elnöke, aki szerint szomorú, hogy 17 évvel a rendszerváltás után arra kényszerültek, hogy ilyen formában védjék meg az alkotmányos rendet és a demokráciát.
Arra a kérdésre, hogy a kordonok lebontása miatt nem tart-e zavargásoktól a Parlament környékén, Orbán Viktor azt felelte: abban bíznak, hogy az alkotmány által egyébként tágan meghatározott kereteken belül fogja gyakorolni mindenki gyülekezési és véleménynyilvánítási jogát, egyben mindenkit kérnek is erre.

Kordonbontás percről percre 3

Orbán Viktor is bontotta a kordont (Fotó: MTI) Nézze meg képeinket!

Hangsúlyozta, vállalják, amit tettek. Nem hivatkoznak mentelmi jogukra. Akkor sem, ha a rendőrség intézkedni akarna az ügyben, mert azt gondolják, hogy elfogadhatatlan 17 évvel a rendszerváltás után az képtelen helyzet, hogy a “kormány támogatásával, egyértelmű bíztatására a rendőrség alkotmány és a jogsértő intézkedéseket hoz”.

11.43

A kormánynak az az elvi álláspontja, hogy a jogszabályokat mindenkinek, köztük az országgyűlési képviselőknek is be kell tartaniuk – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Danks Emese. A kormányszóvivő azt is hangsúlyozta, minden, a rendőrség jogszerű intézkedésével szemben történő fellépés jogszerűtlen. Hozzátette: a rendőrség jogszerűen fog eljárni, és megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az SZDSZ képviselője, Gusztos Péter politikai majomparádénak nevezte, hogy a Fidesz képviselői polgári engedetlenségi mozgalom keretében lebontották a Kossuth Lajos teret övező kordont péntek délelőtt. Az SZDSZ képviselője elmondta: a legnagyobb ellenzéki párt képviselői visszaéltek mentelmi jogukkal.

11.38

Körübelül száz ember gyűlt már össze a Kossuth téren, tudósítónk szerint békések. “Gyurcsány-kormány börtönbe”, “A Kossuth tér visszatér” szlogeneket skandálnak. A tüntetők hangadói köszönetüket fejezték ki a fideszes képviselőknek, és nemzeti kormány felállítását követelik.

11.36

Az MSZP szerint nem hőstett, hanem provokáció az, hogy a Fidesz képviselői el kezdték bontani a Kossuth Lajos teret övező kordont. A szocialista párt szóvivője, Nyakó István az MTI-vel közölte: a Fidesz nem a kormánnyal, nem is a rendőrséggel, hanem Magyarország jogrendjével szállt szembe.

11.28

Rohamsisakos rendőrök falként felsorakozva állják körbe a Kossuth teret. A rendőrsorfal miatt az újságírók egy része a téren belül rekedt, de a redőrök senkit se engednek se be, se ki.

11.18

A fideszes képviselők visszametek a Parlament épületébe, ahol folytatják a frakcióülést.

11.15

Teherautókkal érkeznek a helyszínre a rendőrök.

11.10

Tíz, árpádsávos zászlót lengető tüntető érkezett a térre. A rendőrök körbeállják a Kossuth teret, miközben a fideszes politikusok a tér közepére hordták a lebontott kordonokat.

A frakcióülés közben bontottak

A fideszes parlamenti és EP-képviselők, akik délelőtt 10 órakor a Parlament Felsőházi termében gyűltek össze, levonultak a Kossuth-szoborhoz, ahol Szájer József EP-képviselő bejelentette, hogy polgári engedetlenségi akció keretében lebontják a Kossuth Lajos teret övező kordont és kerítést.

Ezt követően a képviselők – köztük Orbán Viktor – megfelelő szerszámokkal felszerelkezve, kisebb csoportokban nekiláttak a kordon bontásának. Ha holnapra újból felállítják a kordonokat, a Fidesz ismét elbontja – ismertették a képviselők álláspontjukat.

Szájer József a FigyelőNetnek elmondta azért bonották le a kordont, mert azt szerintük alkotmányellenesen állították fel, és tartják ott már száz napja. “Elképzelhetetlennek tartom, hogy Nyugat-Európában ilyen eszközökkel korlátoznák a gyülekezési jogot” – tette hozzá a képviselő.

Szájer József szerint egyébként ezzel a lépéssel nem indítanak el zavargásokat, mint mondta, “a Kossuth téren szeptemberben is civilizált módon zajlottak a kormányellenes tüntetések”. A fideszes képviselő a FigyelőNetnek nem árulta el azt, hogy mikor döntöttek a kordon lebontása mellett. “Ez maradjon a Fidesz szakmai titka” – mondta az EP-képviselő.

A téren szolgálatot teljesítő rendőrök nem avatkoztak közbe, meglepődve nézték a kerítést bontó képviselőket. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs részlege lapunkkal azt közölte, hogy egyelőre a helyszínen tájékozódnak az eseményekről és később döntenek arról, miként reagáljanak a rendőrök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik