Belföld

Szájer: a kormány távolítsa el a kordonokat

A Fidesz arra szólítja fel a kormányt, hogy haladéktalanul távolítsa el a Kossuth térről az újra felállított kordonokat - jelentette ki Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője pénteken sajtótájékoztatón.

A politikus szerint a kordonok újraállításával a kormány “kimutatta a foga fehérjét”, megmutatta, hogy továbbra sem nem tűri a kritikát. A kormány gyáva és sunyi módon a rendőrség mögé bújt és önkényesen korlátozta a szabadságjogokat, bebizonyosodott, hogy fél az emberektől.

Arra a kérdésre, hogy minden nap lebontják-e majd a kordonokat, Szájer József azt mondta: ilyen döntés nem született. A politikus elmondása szerint Navracsics Tibor frakcióvezetővel közösen kezdeményezte az akciót. Hozzátette: a kordonok lebontása “önmagában zárt lépés” volt, és megfontolják, hogy mit tesznek ebben az ügyben.


Szájer József hangsúlyozta: nem kívánnak mentelmi joguk mögé bújni, így ő maga is le kíván mondani erről, és vállal minden következményt, bár először tudni szeretné, hogy milyen jogszabályokat sértett meg.


Szimbolikus tett


A politikus szerint a kordonok elbontása szimbolikus tett volt Fidesz parlamenti és EP-képviselői részéről, amellyel egy jogellenes helyzetet szüntettek meg, és felszabadították a Kossuth teret a polgárok gyülekezési jogát korlátozó intézkedések alól.


Arra a kérdésre, mérlegelték-e, hogy újra demonstrációk kezdődhetnek a téren, azt mondta: az az egyetlen szempont vezette őket, hogy helyreállítsák a polgárok gyülekezési jogát, nem azért bontották le a kordonokat, mert tüntetni szerettek volna. Szájer József arra a kérdésre, hogy a jogi felelősség mellett politikai felelősséget is vállalnak-e tettükért, azt mondta: politikai felelősséget abban vállalnak, hogy a polgárok szabad gyülekezési jogát helyreállítsák.


A fideszes politikus minden magyar állampolgártól azt kérte, hogy jogszabályok betartásával igyekezzen érvényt szerezni a véleményének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik