Belföld

Tocsikot és Szokait elítélték, Budait és Boldvait nem

Nincs vége a Tocsik pereknek a hétfői ítélettel, ezt nem nehéz megjósolni. Kellő kitartással a független magyar bíróság az ügy minden szereplőjét elítélheti, illetve felmentheti legalább egyszer, de ehhez idő kell, mert sok a lehetséges variáció.

Ahányan, annyifélét?Megfigyelők szerint a Fővárosi Bíróság legfrissebb ítéletének hétfői ismertetésekor a háromórás indoklás rendkívül nehezen volt követhető. Az értelmezést az is nehezíti, hogy egy tavalyi, polgári perben született ítélet más megvilágításba helyezi a Tocsik-ügyet, mint a mostani döntés.

Tavaly júliusban ugyanis első fokon Tocsik pert nyert a Legfőbb Ügyészség ellen, miután szintén a Fővárosi Bíróság elutasította az ügyészség azon keresetét, hogy nyilvánítsa érvénytelennek Tocsik és az ÁPV közti 1996-os két megbízási szerződést. Azok ugyanis a bíróság szerint jogszerűek voltak, és nem állítható, hogy nem történt munkavégzés Tocsik részéről. Éppen ezért szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy várhatóan másodfokon, a Legfelsőbb Bíróságnak kell jogegységi döntést hoznia, vagyis megítélnie: a büntetőügybeli tényállás vagy a polgári peres eljárásban született határozat állja meg a helyét.

Saját, korábbi ítéletével tökéletesen ellentétesen határozott hétfőn a Fővárosi Bíróság a Tocsik-ügyben. Míg korábban, 1999. február 8-án felmentette Tocsik Mártát, elmarasztalta viszont az “SZDSZ-hez közelinek tartott” Budai Györgyöt és az MSZP-s Boldvai Lászlót, addig most a Lefelsőbb Bíróság döntése nyomán megismételt eljárásban a jogásznőt ítélte el, és a szocialista pénztárnokot, illetve a szabad demokratákhoz közeli vállalkozót mentette fel első fokon. Vitos Zoltán, a sokadrendű vádlott – akinek a tevékenysége Boldvaihoz köthető a vádirat szerint – viszont az egyetlen, akit mindkétszer elmarasztaltak, s most magánokirat-hamisítás miatt 300 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtottak.

Mégsem végzett munkát?

Mindez olyan fordulatot jelent az ügy menetében, amely a Figyelő 1996-ban megjelent cikke nyomán kirobbant botrány egyik régebbi értelmezésére vezethető vissza, és így eltekint a politikai vonatkozásoktól. E felfogás szerint ugyanis az ÁPV Rt. igazgatóságát megtévesztették, amikor a belterületi földérték rendezésekor, az önkormányzati követelések “lefaragására” – feleslegesen – külső szakértő (Tocsik Márta) bevonását kezdeményezték a privatizációs szervezet illetékesei.

Tocsikot azzal vádolták a mostani, megismételt eljárásban, hogy érdemi munka nélkül jutott hozzá 804 millió forinthoz, Liszkai pedig megtévesztette az ÁPV vezetését. Az igazgatósági tagok, Lascsik Attila ex-vezérigazgató, továbbá Besenyei Zoltán és Spanyol József – akiket most hétfőn hanyag kezelés miatt marasztaltak el – a vád szerint kellő körültekintés nélkül döntöttek arról, hogy Tocsik Márta külső tanácsadóként alkudozzék és sikerdíjat kapjon.

Tocsikot és Szokait elítélték, Budait és Boldvait nem 1Elsőből második

Mindez azért fontos, mert az ÁPV-nél zajló cselekedetek miatt kapta most a legsúlyosabb, 4 év 6 hónapos büntetést Szokai Imre, a privatizációs szervezet volt elnöke, és ezért szorult – a börtönben letöltendő időt figyelembe véve – a második helyre maga Tocsik Márta, 4 év büntetéssel és 640 millió forint vagyonelkobzással. Tocsik esetében az ítélet egyébként hűtlen kezelésről szól, amelyben bűnsegédként tevékenykedett Szokai, továbbá Liszkai Péter, az ÁPV egykori vezető jogásza, aki 3 év 6 hónapot kapott.

Olvassa el……háttéranyagunkat:

A Tocsik ügy kronológiája

Nem volt zsarolás

A bíróság ugyanakkor nem látta bizonyítottnak azt, hogy Boldvai László szocialista képviselő és Budai György SZDSZ-közelinek tartott vállalkozó zsarolást követett volna el. Boldvait és Budait egyébként korábban befolyással való üzérkedéssel vádolták, és csak menet közben súlyosbított az ügyészség.

Ezt a tényállást – úgy tűnik – a bíróság megalapozatlannak találta. Budai és Boldvai szerepét ugyanis egyetlen vallomás, Tocsik Mártának a letartóztatás utáni, “pizsamás” kihallgatása helyezte kétes megvilágításba. Ők az 1999-es vád szerint az akkori két kormánypártban lévő befolyásukra hivatkozva összesen csaknem 350 millió forint átutalására vették rá Tocsikot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik