Nagyvilág

“Nemzeti tragédia” – több mint 90 halott

Nemzeti tragédiának nevezte a norvég miniszterelnök az Oslóban és környékén pénteken elkövetett kettős merényletet, amely legalább 91 emberéletet követelt. A Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatokról. Letartóztatták a - korábban nacionalista nézeteket valló - tábori lövöldözőt.

Jens Stoltenberg szombaton tartott sajtóértekezletén korainak nevezte a találgatást arról, hogy milyen indítékok állnak a véres merényletek hátterében. Ugyanakkor rendkívül fontosnak nevezte, hogy Norvégia a történtek dacára is megőrizze értékeit, azaz a társadalom nyitottságát és az átláthatóságot.

Knut Storberget belügyminiszter hozzátette, hogy jelenleg nincs ok az ország terrorfenyegetettségi szintjének emelésére. A rendőrség és a hadsereg ezzel együtt részlegesen megszigorítja a biztonsági intézkedéseket egyes épületek és intézmények körül.

kettős merénylet

Legalább 80 fiatal esett áldozatul egy lőfegyveres merénylőnek pénteken kora este Norvégiában a fővárostól nyugatra egy nyári táborban. Két órával korábban Oslo központjában hét ember vesztette életét a kormány székházánál elkövetett pokolgépes merényletben.

“A második világháború óta soha nem sújtotta országunkat ilyen súlyos bűncselekmény” – mondta a kormányfő a televízióban is közvetített sajtótájékoztatón. Emlékeztetett arra, hogy 1974 óta ő is rendszeresen részt vesz az AUF nyári egyetemén, és az idén éppen pénteken szólalt volna fel a mintegy hatszáz fiatal táborlakó előtt.

Édenkertből vérfürdő lett

“Ez egy rémálom” – fogalmazott Stoltenberg, utalva arra, hogy 14-19 éves fiatalok kényszerültek szembenézni a “félelemmel, a vérrel és a halállal”. Hozzátette, hogy ebben az ifjúsági táborban “vidámsággal, elkötelezettséggel és biztonsággal találkozott eddig, most pedig “néhány óra leforgása alatt pokollá változott” ifjúságának “édenkertje”.

Norvégiában minimálisak a vezetőket övező biztonsági intézkedések. Stoltenberg kiemelte, hogy az ország “védjegye” a nyitott és biztonságos társadalom, ahol fenyegetés nélkül lehet politikai vitákat folytatni. “Ez az, amit most támadás ért, ami veszélybe került” – mutatott rá a miniszterelnök, hozzátéve, hogy nem szabad feladni Norvégia értékeit.

Magas, szőke férfi gyilkolt

A feltételezett elkövető (forrás: vg.nr)

A feltételezett elkövető (forrás: vg.nr)

A rendőrség elfogott egy magas, szőke, kék szemű, 32 éves norvég férfit, bizonyos Anders Behring Breiviket, aki sajtóértesülés szerint szélsőjobboldali nézeteket vall. A rendőrség azt gyanítja, egyedül követte el a kettős merényletet.

Az AUF szociáldemokrata ifjúsági szervezet tartott nyári egyetemet az Oslótól alig 40 kilométerre északnyugatra fekvő kis szigeten, Utoyán működő táborban. A férfi, miután működésbe hozta a pokolgépet Oslo belvárosában, elautózott a szigetre, ahol magát rendőrnek álcázva ámokfutásba kezdett. Túlélők szerint több fegyverből folyamatosan tüzelt, válogatás nélkül lelőtt mindenkit, akit csak ért. A szigeten pánik tört ki, a fiatalok közül sokan halálfélelmükben a vízbe vetették magukat, de a gyilkos a vízben is célba vette őket.

Képgaléria!

Képgaléria!

Még egy pokolgép

Jens Stoltenberg norvég kormányfő, aki szombaton előadást tartott volna a szociáldemokrata fiatalok nyári egyetemén, kijelentette, hogy senki sem kényszerítheti hallgatásra Norvégiát. Az ország továbbra is kiáll az értékei mellett – mondta. V. Harald norvég király felszólította honfitársait, hogy támogassák egymást “ebben a nehéz helyzetben”.

A VG című norvég lap azt írta szombat hajnalban internetes oldalán, hogy a férfi – aki kereskedelmi szakközépiskolát végzett – korábban nacionalistának, a kulturális sokszínűség ellenségének írta le magát az interneten. Az újság úgy tudja, a norvég rendőrség az éjjel házkutatást tartott a férfi lakásán Oslo nyugati részén.

A rendőrség a gyanúsított letartóztatása után talált egy robbanószerkezetet a szigeten, amelyet a tűzszerészek hatástalanítottak.

Nincs magyar áldozat

Tore Björgö, az oslói rendőrakadémia szakértője szerint szélsőjobboldali motiváció állhat a kettős merénylet hátterében. Rámutatott, hogy az eset hasonlóságokat mutat az 1995-ben az egyesült államokbeli Oklahoma Cityben elkövetett merénylettel. Egy amerikai szélsőjobboldali aktivista, Timothy McVeigh autóba rejtett pokolgépet robbantott a déli városban; a detonációban 168 ember vesztette életét. McVeight halálra ítélték és kivégezték.

A magyar Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatokról. Szűcs Gabriella, a Külügyminisztérium helyettes szóvivője az MTI-nek péntek este azt mondta, azt kérik a kint tartózkodó magyaroktól, hogy vegyék fel a kapcsolatot a magyar konzulátussal. Egyelőre senki nem jelentkezett, aki érintett lenne az oslói robbanásban.

A nagykövetség ügyeleti telefonszáma (00-47-92-44-78-76) éjjel-nappal működik. A magyar diplomaták arra kérnek mindenkit, hogy ezen a telefonszámon jelentkezzenek, ha bajba kerültek, vagy ha nem tudják felvenni a kapcsolatot Norvégiában tartózkodó magyar családtagjaikkal, rokonaikkal, barátaikkal és ismerőseikkel.

A magyar nagykövetség épülete mintegy két kilométerre fekszik az oslói robbantás helyszínétől. A diplomaták hallották a detonációt, de ők is csak a hírekből értesültek arról, hogy merénylet történt a kormányzati negyedben. A követség épületében nem esett kár, a nagykövetség rendben működik, megkülönböztetett figyelemmel követik az eseményeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik