Nagyvilág

Ő gyilkolhatott Oslóban

A norvég rendőrség által őrizetbe vett Anders Behring Breiviket a több mint 90 áldozattal járó kettős merénylet végrehajtásával gyanúsítják. A feltételezett elkövető fotója már bejárta a norvég médiát. A rendőrség szerint iszlámgyűlölő, keresztény fundamentalista a tettes.

A rendőrség elfogott egy magas, szőke, kék szemű, 32 éves norvég férfit, bizonyos Anders Behring Breiviket, aki sajtóértesülés szerint szélsőjobboldali nézeteket vall. A rendőrség azt gyanítja, egyedül követte el a kettős merényletet. A vg.no norvég lap már több fotót is leközölt az őrizetbe vett férfiról.

A nyomozás adatai eddig arra utalnak, hogy a 32 éves, “tősgyökeres” norvég férfi magányos elkövető volt, mindazonáltal a rendőrség nem tartja kizártnak további gyanúsítottak őrizetbe vételét.

Az AUF szociáldemokrata ifjúsági szervezet tartott nyári egyetemet az Oslótól alig 40 kilométerre északnyugatra fekvő kis szigeten, Utoyán működő táborban. A férfi, miután működésbe hozta a pokolgépet Oslo belvárosában, elautózott a szigetre, ahol magát rendőrnek álcázva ámokfutásba kezdett.

“Iszlámgyűlölő”

A kettős merénylet elkövetésével gyanúsított férfi jobboldali, “keresztény fundamentalista” és az “iszlám vallással szemben ellenséges” nézeteket vall – közölte a norvégiai rendőrség.

Sveinung Sponheim felügyelő az NRK közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: a gyanúsított internetes bejegyzéseiből arra lehet következtetni, hogy “bizonyos politikai nézetei a jobboldal és a muzulmánellenesség felé hajlanak, de korai lenne megmondani, hogy ez volt-e tettének egyik indítéka”.

Terror Oslóban - Képgaléria!

Terror Oslóban – Képgaléria!

“Egy őrült műve”

Egy névtelenül nyilatkozó rendőr kijelentette, hogy a jelek szerint nem nemzetközi terrorszervezetek állnak a háttérben, hanem egy magányos elkövető hajtotta végre mindkét merényletet. “Úgy tűnik, hogy nem iszlamista terrorizmusról van szó, hanem egy őrült művéről” – fogalmazott.

A VG című norvég lap azt írta internetes oldalán, hogy a magas, szőke, kék szemű férfi – aki kereskedelmi szakközépiskolát végzett – korábban nacionalistának, a kulturális sokszínűség ellenségének nevezte magát az interneten, a www.document.no című oldalon. Az NRK szerint a férfi ugyanakkor elhatárolódott a neonácizmus eszméitől.

A Facebookon posztolt

A gyanúsított egy fiatalkori barátja elmondta, hogy a férfi régóta sokakat felháborító hozzászólásokat írt az interneten, és emiatt törölték is a profilját a Facebook közösségi oldalról. Ezért új profilt készített magának, és ezután nyilvánosan már nem hangoztatta addigi, másokat megbotránkoztató véleményét.

Anders Behring Breivik a Facebookon jelenleg fellelhető profilján azt írta magáról, hogy “konzervatív”, “keresztény” és “nőtlen”, érdeklődik a vadászat és olyan számítógépes játékok iránt, mint a World of Warcraft és a Modern Warfare 2. Állítása szerint a Breivik Geofarm nevű biogazdaság igazgatója. A Norvégiában nyilvános adóbevallások szerint 2009-ben nem volt jövedelme, az azt megelőző években is rendkívül szerény összegekről számolt be.

A Twitterről mindössze egy üzenetet küldött, még július 17-én. Ebben John Stuart Mill angol filozófus egyik gondolatát idézte, miszerint “egy hittel rendelkező személynek akkora ereje van, mint százezer másiknak, akiknek csak érdekeik vannak”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik