Gazdaság

Átlagosan 27 százalékkal nő a gáz ára

A gáz fogyasztói ára, fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus elsején, a távhőszolgáltatás díja ezzel párhuzamosan 18 százalékkal emelkedik. A kisfogyasztókon kívül a nagycsaládosok és a nyugdíjasok is támogatást kapnak.

Az évi 1500 köbméter alatt fogyasztóknak 25 százalékkal, az 1500 és 3000 köbméter közötti fogyasztói rétegnek 30 százalékkal, az efölötti csoportban pedig 37 százalékkal emelkedik a földgáz fogyasztói ára – közölte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. Az emelés mértékében már szerepel a földgáz szeptember elsejétől érvényes általános forgalmi adója is. Az ipari fogyasztóknak 12,6 százalékkal, az intézményi fogyasztóknak pedig – az áfakulcs öt százalékpontos emelkedése mellett – 17,6 százalékkal növekszik a földgáz fogyasztói ára.


Gál J. Zoltán, a miniszterelnöki hivatal politikai államtitkára a sajtótájékoztatón közölte: folyik az ártámogatás átalakítása, az új rendszer ami 2007. február 1-től lesz hatályos. Kóka János elmondta: a tömbösített támogatás helyett szociális alapú támogatást dolgoznak ki, mert az igazságosabb a jelenleginél, és a költségvetés is jobban tudja kezelni. A miniszter említést tett arról, hogy az idén eddig 105 milliárd forintot fordítottak a gázár támogatására, és az intézkedések nélkül ez az összeg az év végéig 160 milliárd forintra, jövőre pedig 220 milliárd forintra emelkedne. Az elmúlt évben 45 milliárd forint előirányzattal szemben 76 milliárd forint volt a tényleges támogatási összeg.


A gázár szociális kompenzációs rendszerének kidolgozásával egy időben előkészítik azt a programot is, amely a háztartási energia hatékonyabb felhasználását támogatja európai uniós forrásokból. Az MTI kérdésére a miniszter elmondta, hogy még az idén 20 milliárd forintos hitelkeretet kívánnak megnyitni a panelprogramhoz hasonló, de nem csak panellakások fűtésének korszerűsítéséhez.


Nőtt a kedvezményezettek köre


A gázár támogatásra jogosultak köre a kisfogyasztókon túl a nagycsaládosokkal és a nyugdíjasokkal, illetve azokkal a családokkal is kiegészül, amelyekben súlyos fogyatékossággal élő személy van – mondta Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter. Hozzátette, hogy ez a kör mintegy 1,1 millió állampolgárt jelent. A kedvezményezetteknek 1500-3000 köbméter fogyasztás között is ugyanolyan mértékű gázárat kell fizetniük, mint az 1500 köbméter alatt fogyasztóknak.


A kedvezményezetti kör 3000 és 5000 köbméter közötti fogyasztásnál élvezett támogatását a miniszter példával ismertette: 3000 köbméter felett a nem támogatottak 92 forintot, míg a támogatást élvezők 70 forintot fizetnek köbméterenként. A jogosultság feltétele, hogy az egy főre jutó havi jövedelem ne érje el a nyugdíjminimum kétszeresét, ami 51 600 forint. Egyedül élő nyugdíjasoknál a minimum háromszorosa a határ. A miniszter ismertette a távfűtési támogatás mértékét is: a kedvezményezettek a fűtési időszakra, az idén havi 2.500 forint támogatást kapnak.


A távfűtés ára is emelkedik


A gázártámogatásra ismertetett példában Kiss Péter elmondta: egy 90-100 négyzetméteres lakás 2145 köbméteres gázfogyasztása után havonta a támogatást élvezőknek 1836, a nem támogatott fogyasztóknak 2669 forinttal kell többet fizetniük. Egy 4000 köbméteres gázfogyasztást feltételezve a plusz költség a kedvezményezetteknek 2276 forint, az átlagfogyasztónak azonban 6622 forint. Az 50 négyzetméteres panel lakásban élő nyugdíjasnak havonta 1750 forinttal kell többet fizetniük a távfűtésért, ami a „normál” fogyasztó esetében 2250 forintot tesz ki – mondta.


Azok is támogatáshoz juthatnak, akik a kedvezményezetti körbe nem kerültek be: az önkormányzatoknál ugyanis erre a célra 6 milliárd forint áll rendelkezésre – tette hozzá a miniszter. Kiss Péter megerősítette: a cél az, hogy a gázár-kompenzációnál a jelenlegi volumentámogatások helyét szociális alapú támogatás vegye át, a részleteket várhatóan október végéig dolgozzák ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik