Élet-Stílus

BL: már a nyitányon megbotlott a Chelsea

A címvédő AC Milan és a Real Madrid is győzelemmel rajtolt a Bajnokok Ligájában. Portó továbbra is bevehetetlen vár az angol csapatoknak, a tavalyi döntős Liverpool is csak ikszelt ott, és jókora meglepetésre a Chelsea is csak egy pontot szerzett hazai pályán.

Kapcsolódó linkek


bajnokokligaja.lap.hu
sport.lap.hu

A csoport: Portó bevehetetlen az angoloknak

Portóban még egyetlen angol csapatnak sem termett babér az európai kupaporondon, és a Liverpool sem volt képes győzni a portugál bajnok otthonában: a 2004-es és a 2005-ös BL-győztes 1-1-es döntetlent játszott. A hazaiak szerezték meg a vezetést, a kapus Pepe Reina szabálytalansága miatt befújt büntetőt Lucho Gonzalez váltotta gólra a 8. percben, az argentin légiós higgadtan lőtt a kapu közepébe.

Nem sokkal később akcióból válaszolt a Liverpool. A 17. percben Steve Finnan szabadrúgását követően Sami Hyypiä fejelte középre a labdát, Dirk Kuyt pedig közelről a hálóba bólintott.

Előnyben a Hamburg

Idegenben szerzett előnyt a bolgár Liteksz Lovecs ellen a Honvédot búcsúztató Hamburg az UEFA-kupa 1. fordulójának odavágóján. A meccs egyetlen gólját a 75. percben Romeo Castelen szerezte, lapos lövésébe csak beleérni tudott a hazaiak hálóőre, a labda a kapufa segítségével került végül a jobb alsó sarokba.

A folytatásban már nem született újabb gól, és ebben jelentős érdemei vannak Hyypiänak, aki a hajrában Ricardo Andrade emelése után az üres kapu elől mentett. Ekkor egyébként már csak tíz emberrel képviseltette magát a pályán az angol csapat, az 55. percben ugyanis Jermaine Pennant egy teljesen felesleges szabálytalanság miatt megkapta a második sárga lapját, majd a pirosat.

A csoport másik mérkőzésén a francia bajnokságban saját közönsége előtt négy mérkőzés óta nyeretlen Marseille, ha nem is könnyen, de két vállra fektette a vendég Besiktast. Egy meglehetősen furcsa góllal szerezte meg a vezetést a hazai csapat. A 76. percben Hakan Arikan (ő kaszálta el Gera Zoltánt a török-magyaron) alászaladt egy szögletből belőtt labdának, amely a kapufáról éppen Julien Rodriguez elé pattant, a védő pedig nem hibázott. A 2-0-ás végeredményt aztán Djibril Cissé állította be úgy, hogy lerázta védőjét, majd a jobb alsó sarokba lőtt.

B csoport: csak ikszelt a Chelsea

A Bundesliga tavalyi ezüstérmese hazai vereséggel mutatkozott be a BL-ben: a Schalke a Valenciától kapott ki, és emiatt leginkább Manuel Neuer kapust hibáztathatja… A mezőnyben kiegyenlített csatát vívott a német és a spanyol csapat; itt is, ott is akadtak helyzetek. A 28. percben Kevin Kuranyi épphogy mellé fejelt, átellenben pedig David Villa lövését védte Neuer. Ezzel le is tudtuk az első félidő lényegesebb történéseit. A szünet után, a 63. percben újra összecsapott David Villa és a kapus, és ebből a csatár került ki győztesen. Neuer rossz ütemben vetődött ki, nem is tudta elütni a labdát, így David Villa könnyedén megszerezte pályafutása ötödik BL-találatát, ami három pontot ért.


BL: már a nyitányon megbotlott a Chelsea 1

Miika Koppinen matolta a Chelsea-t (MTI/EPA)



A Valencia győzelme nem rengeti meg a földet, a végső sikerre hajtó Chelsea hazai pontvesztése a Rosenborg ellen viszont már hatalmas szenzáció, azzal együtt, hogy a nagy fölényben játszó angoloknak bizony szerencséjük sem volt, sok helyzetük kimaradt, Salomon Kalou például kétszer alkalommal is a kapufát találta telibe. A Rosenborg Miika Koppinen góljával szerzett vezetést a Stamford Bridgen (a védő egy szabadrúgás után talált a hálóba), erre Andrij Sevcsenko válaszolt egy szép fejessel a második félidőben. Az ukrán támadó már a 60. gólját szerezte az európai kupaporondon, és már csak kétszer kell a kapuba találnia, hogy befogja a rekordert, a legendás német Gerd Müllert.

C csoport: Van Nistelrooy 50. BL-gólja

A C jelű négyesben a legrangosabb európai kupasorozatban a 300. meccsét játszó Real Madrid 2-1-re legyőzte a vendég Werder Brement. A hazaiak a 16. percben Raúl fejesgóljával jutottak előnyhöz, ám nem sokkal később, egy perc múlva válaszolt a német csapat: Boubacar Sanogo kotorta közelről a hálóba a labdát Iker Casillas hóna alatt. Akár fordíthatott is volna a Werder, ám Casillas bravúrral védte Markus Rosenberg lövését, átellenben pedig Ruud van Nistelrooy packázott el egy óriási helyzetet. A második félidő komótos játékot hozott, aztán a hajrához érkezve felpörgött a Real. Raúl és Van Nistelrooy is megszerezhette volna a vezetést, a helyzetek azonban kimaradtak.

A hollandnak a 74. percben aztán mégis sikerült a kapuba találnia (a BL-ben immár ötvenedik alkalommal!), midőn Raúl átadása után a jobb alsó sarokba gurított. A végén még a Chelsea-től igazolt Arjen Robben is beállt, így győztes meccsen esett át a tűzkeresztségen a spanyol sztárcsapatban.


BL: már a nyitányon megbotlott a Chelsea 2

A Real jól rajtolt (MTI/EPA)



A csoport másik meccsén, zárt kapuk mögött a házigazda Olimpiakosz és a Lazio 1-1-re végzett. A hazaiak részéről Luciano Galletti volt eredményes: miután elfektette a BL történetének legidősebb kapusát, a 43 évesen és 168 naposan pályára lépő Marco Ballottát, higgadtan lőtt a hálóba, átellenben pedig Luciano Zauri lőtte ki a jobb alsó sarkot 15 méterről. A végén még Goran Pandev, a Lazio csatára elpuskázott egy igen ígéretes helyzetet.

D csoport: simán nyert a címvédő

Címvédőhöz méltóan magabiztos győzelemmel kezdett az AC Milan, amely kedd este a Benfica együttesét fektette két vállra. Az olaszok jókora fölényben futballoztak, és gyakorlatilag már az első félidőben eldöntötték a pontok sorsát, köszönhetően ezt elsősorban a nagyszerűen játszó Andrea Pirlónak. A világbajnok karmester a 9. percben szabadrúgásból nagyszerűen csavart a jobb felső sarokba, majd a 24. percben góltérő átadással kínálta meg a tavalyi döntő hősét, Flippo Inzaghit, aki kapásból lőtt a hálóba. A portugál csapatnak is akadtak helyzetei, de ezúttal csak a szépítő találatnak örülhetett, annak is csak a meccs legvégén, amikor is Nuno Gomes közelről pöckölte hálóba a labdát.

Donyeckben a házigazda Sahtar 8 perc alatt megsemmisítette a Celtic együttesét. A két gólon két légiós osztozott: előbb a brazil Brando lőtt a kapu jobb oldalába, majd az olasz Cristiano Lucarelli fejelt furcsa, de legalábbis érdekes mozdulattal a hálóba. Noha a Celticnek is akadtak később lehetőségei, az ukrán csapat győzelme így is sima és teljesen megérdemelt volt.

—-Eredmények—–

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló:
A csoport:

FC Porto (portugál)-Liverpool (angol) 1-1 (1-1)
Gól:
Lucho Gonzalez (8., 11-esből), ill. Kuyt (17.)
Kiállítva: Pennant (55., FC Liverpool)

Marseille (francia)-Besiktas (török) 2-0 (0-0)
Gól:
Rodriguez (76.), Cissé (91.)

B csoport:
Schalke (német)-Valencia (spanyol) 0-1 (0-0)
Gól:
David Villa (63.)

Chelsea (angol)-Rosenborg (norvég) 1-1 (0-1)
Gól:
Sevcsenko (53.), illetve Koppinen (24.)


BL: már a nyitányon megbotlott a Chelsea 3

Hazai pályán bukott el a Schalke (MTI/EPA)



C csoport:
Real Madrid (spanyol)-Werder (német) 2-1 (1-1)
Gól:
Raúl (16.), Van Nistelrooy (74.), ill. Sanogo (17.)

Olimpiakosz (görög)-Lazio (olasz) 1-1 (0-0)
Gól:
Galletti (55.), illetve Zauri (77.)

D csoport:
AC Milan (olasz)-Benfica (portugál) 2-1 (2-0)
Gól:
Pirlo (9.), Inzaghi (24.), illetve Nuno Gomes (92.)

Sahtar Doneck (ukrán)-Celtic (skót) 2-0 (2-0)
Gól:
Brandao (6.), Lucarelli (8.)

Szerdai program
E csoport:

Rangers (skót)-VfB Stuttgart (német), 20:45
Barcelona (spanyol)-Lyon (francia), 20:45

F csoport:
Sporting (portugál)-Manchester United (angol), 20:45
AS Roma (olasz)-Dinamo Kijev (ukrán), 20:45

G csoport:
Fenerbahce (török)-Internazionale (olasz), 20:45
PSV Eindhoven (holland)-CSZKA Moszkva (orosz), 20:45

H csoport:
Slavia Praha (cseh)-Steaua Bucuresti (román), 20:45
Arsenal (angol)-Sevilla (spanyol), 20:45

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik