Élet-Stílus

Dolina: nincs menekvés

Az isten háta mögötti porfészekbe utazik apja kihantolása végett az Olaszországban élő fiú. Nem sejti, hogy vállalása eleve kudarcra van ítélve. Bogdanski Dolinából nem szoktak visszatérni az utazók. Odamenni se nagyon.

Dolina

magyar–román–olasz,
2006; 121 perc;
Rendező: Kamondi Zoltán;
Forgatókönyvíró: Bodor Ádám: Az érsek látogatása című regénye nyomán Bodor Ádám, Kamondi Zoltán, Parti Nagy Lajos, Dániel Ferenc;
Operatőr: Medvigy Gábor;
Zene: Melis László;
Producer: Kamondi Zoltán, Tóth András;
Szereplők: Adriano Giannini, Molnár Piroska, Stefania Rivi, Derzsi János

Kamondi Zoltán (Halálutak és angyalok, Az alkimista és a szűz, Kísértések) filmje – amit rendezőként, forgatókönyvíróként és producerként egyaránt jegyez – olyan szuggesztív világot teremt, amely hamar magába szippant, és örökre elnyel, mint a főhősét. Jelentős alkotással van dolgunk, s nem pusztán azért, mert Kamondi (és a stábmag) hét évet áldozott rá az életéből, hanem mert a Bodor Ádám regényből (Az érsek látogatása) született film minden részlete a helyén van. A története, a párbeszédei, a játszói, a képei, a helyszínei stb. (Itt kell megemlítenünk a díszletező Árvai György és csapata emberfeletti munkáját, akik a semmiből, hóban-fagyban építették föl Bogdanski Dolina városát.)

A szüntelenül érkező szemétől bűzlő-poros világvégi helyre (amit még a folyója is meg-, illetve elkerült) érkezik az olasz földre elszármazott Gabriel Ventuza (az ismert színész, Giannino Giannini fia: Adriano), hogy atyja földi maradványait kihantoltassa, és elvigye. A különös településen furcsa szerzetesek gyakorolják a hatalmat, inkább valami katonai szervezetre emlékeztetnek – nem véletlenül vezetőjük, Kosztin (Bán János) valaha ezredesi rangban katonáskodott –, műszakállakkal, kutyákkal, szögesdrótos táborral.

A pénzétől, ruhájától megfosztott Gabriel kénytelen beállni a sorba (tábori pap lesz), hogy valahogy előteremtse az illegális exhumálás drága költségeit. Persze erre valós reménye sincs, mint ahogy a szervezet érsekének látogatására olyan harsányan készülődő dolinaiknak, hogy a papi főnök tényleg erre kanyarodik. Gabriel persze próbálkozik, ambivalens viszonnyal közelít a város úrnőjéhez, Colentina Dunkához (Molnár Piroska), aki egyedül képes, hogy segítsen neki, más kérdés, hogy akar-e, vagy sem. Végül megcsillan a lehetőség, hogy a férfi sikerrel járjon, és a „mellékesen talált gyémántját”, a szép és ártatlan Nataliát (Stefania Rivi) is magával vigye, de világossá válik: minden ellenállás hasztalan. Bogdanski Dolinától, Dolinából nincs menekvés.

Egyszerre nyomasztó és lenyűgöző alkotás Kamondi filmje. Szinte megfojt, de legalábbis a szájba és a tüdőbe szögezi a szót, és a maga módján elkápráztat bizarrságaival. Felejthetetlen alakítást nyújt Molnár Piroska, tagadhatatlanul a mai magyar színjátszás egyik legkiválóbb női figurája. Kalapunkat lengetnénk, ha nem ülnénk megszeppent csendben a nézőtéren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik