Belföld

Orbán összezavarta az ellenzéket

Vereség, részleges vereség, meghátrálás, ködösítés, kommunista trükközés - így reagáltak az ellenzéki pártok a kormányfő szavaira.

Az Együtt-PM fontos lépésnek tartja, hogy a kormány belátta: az internethasználat megadóztatása butaság, azt nem szabad bevezetni. Az ellenzéki pártszövetség szerint tovább kell menni, a cafeteriaadót és “a további megszorításokat is” vissza kell vonni. Az Együtt-PM Magyarország polgárainak győzelmeként értékeli “a kormány meghátrálását”, és követeli, hogy más kérdésekben is “vegye figyelembe a nemzeti érdeket”. Folytasson “európai politikát, ne dörgölőzzön Putyinhoz, mondja föl a Paks2 szerződést, a Déli Áramlat ügyében ne az EU ellenében politizáljon. A szövetség ismét felszólítja a kormányt, hogy állítsa helyre a bizalmi viszonyt Magyarország észak-atlanti nemzetközi szövetségeseivel, váltsa le a korrupciós gyanúba került vezetőket.

LMP: Orbán véglegesen tegyen le az adóról!

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy “ne ködösítsen”, hanem teljesen és véglegesen vonja vissza az internetadót – írta a párt két társelnöke, Szél Bernadett és Schiffer András. Szerintük Orbán Viktor a hatalmas és példaértékű társadalmi tiltakozás láttán meghátrált, de nem zárta le az internetadóról kialakult vitát, csak elhalasztotta azt. A kormány várhatóan újra megpróbálja majd bevezetni az adót, de az LMP mind az Országgyűlésben, mind azon kívül mindent megtesz ez ellen. Szerintük az internetadóról nem kell nemzeti konzultáció, a választók már határozottan állást foglaltak. A politikusok ismét az LMP antikorrupciós javaslatának elfogadására, valamint a NAV-vizsgálóbizottság felállításának támogatására szólítottak fel.

Jobbik: kevés “a meghátrálás”, ingyenes alapinternet kell

A Jobbik alelnöke pártja sikerének is tartja, hogy a kormány “kihátrált az internetadó mögül”. Novák Előd azt közölte az MTI-vel: inkább az ingyenesen elérhető, alapszintű internet bevezetését kell tervbe vennie a kormánynak, hogy olyanok is tudjanak élni a távmunka vagy éppen a távügyintézés lehetőségével, akiknek erre eddig nem volt módjuk a Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is kiugróan drága internethasználat miatt. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: céljuk a “miniszterelnököt bevonni az internetezők körébe, hogy megismerje ezt a világot”. A Jobbik módosító javaslatot nyújtott be az adótörvényekhez, hogy a reklámadó-bevételből az alapszintű internet ingyenes elérését biztosítsák. 

Tóbiás: Orbán azt jelentette be, hogy lesz internetadó

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a miniszterelnök azt jelentette be, hogy lesz internetadó. Nem így, nem ebben a formában, nem most és nem ezen a néven, de egy álszent konzultációt követően más néven, máshogy be lesz nyújtva – fogalmazott Tóbiás József, aki szerint a miniszterelnök nem meghátrált, csak egyet hátralépett, hogy időt nyerjen és saját akaratát érvényesítse. “Aki ma Orbán Viktornak hisz, az hibát követ el” – mondta, majd hozzátette, az elmúlt öt év alapján, nem igazán lehet hinni a kormányfő szavának. Szerinte a kormánynak vissza kell vonnia a 2015-ös költségvetést, mert az további elszegényedést hoz Magyarországnak. Még szegényebbek lesznek azok, akik az elmúlt években is a napi megélhetésért küzdöttek. Arra a kérdésre, hogy az MSZP  támogatja-e a péntek estére az internetadó ellen szervezett tüntetést, azt mondta, támogatnak minden békés demonstrációt, amely felhívja a kormány figyelmét az övétől különböző társadalmi véleményekre.

DK: Orbán beismerte részleges vereségét

A Demokratikus Koalíció szerint a miniszterelnök beismerte részleges vereségét, amikor azt mondta, e formában nem vezetik be az internetadót. Kerék-Bárczy Szabolcs közölte: pontosan tudják, hogy a kormány később be fogja vezetni ezt az adóformát. Szerinte kommunista trükk, hogy a kormány meghallotta az emberek szavát, hiszen a kabinet valódi szándéka az, hogy korlátozza az információhoz való hozzáférést. Arra is kitért, hogy ez az adónem a szegényeknek árt a legjobban. A DK szerint sem kell nemzeti konzultáció, mert az már megvolt az internetadó elleni tüntetéseken. A DK sem hisz a miniszterelnöknek, ezért fenntartja “a nyomást a kormányon”, próbálja elérni, hogy ne csak elhalasszák az internetadó bevezetését, hanem arról véglegesen mondjanak is le. Bíznak abban, hogy a civil társadalom is átlát a szitán és nem dől be a kormány hazugságának.

Liberálisok: ez csak porhintés

A Magyar Liberális Párt elnöke szerint lesz internetadó, csak máskor, más néven és elképzelhető, hogy más összeggel. Fodor Gábor szerint Orbán Viktor miniszterelnök soha nem volt a “meghátrálás bajnoka” és most sem lesz az. Felvetette, hogy ellenkező esetben miért kezdene Deutsch Tamás vezetésével konzultációt januártól. A bejelentés csak a “kádári időkre emlékeztető porhintés”, hogy az utcán egyre hangosabban és többen tüntető csoportok lecsillapodjanak – értékelt az ellenzéki politikus.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik