Tudomány zöldövezet

Ismeretlen ragadozókra bukkantak a sivatagban

lovleah / Getty Images
lovleah / Getty Images

Két korábban ismeretlen ragadozót találtak Ausztrália egyik sivatagában – írja a Miami Herald. Amint a felfedezésről szóló tanulmányból kiderül, a kutatók számos hegységet jártak be, hogy rábukkanjak az új fajokra.

A szakértők már régóta úgy gondolták, hogy az ország kietlen vidékein él néhány le nem írt állat, amelyeket tévesen a Diplodactylus galeatus fajhoz sorolnak. Sejtésüket bebizonyította néhány befogott gyík DNS-vizsgálata, amely alapján két korábban ismeretlen gekkófaj létezésére derítettek fényt.

Az új fajok a Diplodactylus tjoritjarinya és a Diplodactylus fyfei nevet kapták.

Peter McDonald via McDonald, Fenner, Torkkola and Oliver (2024) Diplodactylus tjoritjarinya

A két állat megtévesztésig hasonlít egymásra, ezért is hitték azt sokáig, hogy ugyanahhoz a fajhoz tartoznak. Mindketten körülbelül 8 centiméter hosszúra nőnek, széles testük, nagy szemük és rövid, vastag farkuk van. Bőrük rózsaszínes-barnás színű, amelyet számos fehér pötty és folt díszít.

A ritkás növényzetű sivatag sziklái között élnek, rejtekhelyeikről csak alkonyatkor merészkednek elő. Zsákmányukat nem kutatják aktívan, ehelyett egyhelyben várnak célpontjukra, majd lesből csapnak le rá a megfelelő pillanatban.

Kapcsolódó
Rejtélyes, sosem látott cápát találtak az óceán mélyén
A korábban ismertlen faj a Harriota avia nevet kapta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik