Jobban öregedhetett a nők agya a lezárások alatt

Egy friss kutatás szerint súlyosabb hatással lehetett a járvány a nőkre, mint a férfiakra.

A koronavírus-járvány és az annak következtében elrendelt lezárások komoly hatással voltak a lakosságra. Bár a szabályok mindenkit egyformán érintettek, a férfiak és a nők körében tapasztalt következmények igencsak eltérnek – írja a The Guardian egy friss kutatás alapján.

Az amerikai Washington Egyetem kutatói MRI-vizsgálatokat végeztek serdülő korú fiúk és lányok agyán, amelyek egyértelműen a korai öregedés jeleit mutatták. A nőkre azonban mint kiderült, sokkal rosszabb hatással volt a lezárás:

míg a fiúk esetében 1,4 év volt az átlagos öregedés, a lányoknál már 4,2 év.

Patricia Kuhl és társai 2018-ban 160, 9 és 17 év közötti fiatal agyáról készítettek MRI-felvételt, melynek nyomán előálltak egy modellel arra vonatkozóan, hogyan vékonyodik az agykéreg az iskolai évek során. 2021-ben és 2022-ben aztán, a világjárvány elcsendesedésével újra meglátogatták a csoportot, és újabb MRI-felvételeket készítettek a már 12 és 16 év közötti korosztályba tartozó résztvevők agyáról.

A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos lapban megjelent kutatás szerint a pandémia előtti agyfejlődéshez képest a fiúk agyának egyik területe a felgyorsult kéregvékonyodás jeleit mutatta. Ez megfigyelhető volt a lányoknál is, mindkét agyfélteke és minden lebeny esetében – épp csak erősebben.

A szakemberek szerint az érintett területek közül több az érzelmek feldolgozásának, az arckifejezések értelmezésének, valamint a nyelvi megértésnek az alapját jelenti, amelyek a kutatók szerint a kommunikáció szempontjából kritikus fontosságúak.

Kuhl szerint a különbség azt jelenti, hogy a lányok fizikai és mentális egészsége sokkal inkább függ a társadalmi csoportoktól és interakcióktól, mint a fiúké.

A szakember szerint további vizsgálatokra lesz szükség annak megállapítására, hogy az agy öregedése hogyan befolyásolja-e a kognitív teljesítményt. A szakértők hangsúlyozták, hogy az agykéreg elvékonyodása összefügghet a serdülőkori élet nehézségeivel, és a neuropszichiátriai rendellenességek nagyobb kockázatát rejtheti magában, teszi hozzá a hvg.

Kapcsolódó
Évekkel a fertőzés után is kimutatható lehet a testben a koronavírus nyoma
A kutatók olyan pácienseket vizsgáltak, akik hosszú Covidban szenvednek.