Tudomány

Elképesztően értékes kincset talált egy idős román asszony

Buzau Megyei Múzeum
Buzau Megyei Múzeum

Jó néhány évtizeddel ezelőtt egy idős asszony egy délkelet-romániai patakmederben rábukkant egy 3 és fél kilós kőre, amit érdekes színe miatt felkapott és hazavitt. A már-már bordóba hajló, narancssárgás színű követ sokáig ajtótámaszként használták, ám mint kiderült, ez lehet a világ egyik legnagyobb sértetlen borostyánkődarabja, írja a ScienceAlert.

A szakértők szerint a kincs értéke meghaladja az 1 millió eurót, vagyis a 397 millió forintot. 

A borostyán egy megkövesedett gyanta, melyet bár gyakran ásványként emlegetnek, valójában nem önálló ásványfaj, hanem számos szerves vegyület elegye. A borostyánkövek eredete pedig több millió évre nyúlik vissza. Romániában az 1920-as évek óta bányásznak, hasonló darabok találatának reményében, leginkább Colti falu környékén, a Bodza folyó partjánál. Itt található ugyanis a rumanit néven ismert borostyán, amely sötét, vöröses árnyalatáról ismerhető fel.

A követ birtokló idős nő szerény körülmények között élt, ám miután 1991-ben meghalt, az otthonát öröklő rokon azt gyanította, hogy az ajtótámasz értékesebb lehet, mint gondolták. Miután megtudta, mi van a tulajdonában, eladta a borostyánt a román államnak, amely a lengyelországi Krakkói Történeti Múzeum szakértőivel becsültette fel a kő értékét. A szakértők szerint a borostyán kora körülbelül 38 és 70 millió év közötti. Románia nemzeti kincsnek minősített a rögöt, 2022 óta pedig Buzau megye múzeumában lehet megtekinteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik