Óriási eső és október végi hideg érkezik

Többhavi csapadékmennyiség, nyugatról érkező árhullám és az ország nagy részén 15 fok alatti középhőmérséklet. Extrém jelenségeket okoz az erős észak-déli áramlás hazánkban.

Néhány napja még a forróságtól és szárazságtól fuldokoltunk, a hétfői jelentős eső és lehűlés igazi megváltásként érkezett. A hullámzó frontrendszerből kedd estig a Tiszántúlon még sok csapadékra számíthatunk, de az ország nagy részén szeles, ám kellemesen napos, kora őszi időre van kilátás, 21–26 fokos maximumokkal. Hasonló időjárás várható szerdára is, csütörtöktől viszont óriási változás áll be az időjárásban.

Nyugatról egyre jelentősebb csapadék érkezik, a következő napokban sarkvidéki eredetű légtömegek érik el térségünket, hétvégére a napi átlaghőmérséklet nyugaton kevéssel haladja majd meg a 10 fokot

– mondja a 24.hu-nak Molnár László, meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Hozzáteszi: kissé kisarkítva a szeptember elejét tekintve egyes tájakon a hűtési szezon összecsúszik a fűtési szezonnal. Nézzük részleteiben.

Fűtésre is szükség lehet

Nagyon erős az észak-déli áramlás, ennek eredményeként a páradús, meleg, déli levegő a sarkvidéki hideg légtömegekkel találkozva hatalmas esőzéseket okoz. A jövő hét közepéig Ausztria keleti tájain 150–250, Csehország keleti felében és Lengyelország délnyugati harmadán 120–200 milliméternyi eső várható.

Extrém mennyiség ez szeptember elején, biztosan áradásokhoz vezet az érintett területeken, és a magyar folyókat is érinti, a meteorológus szerint jelenleg 50 százalék az esély arra, hogy nagy árhullám érje el a Duna hazai szakaszát. A beáramló hideg levegő, a napokig felhős ég és a csapadék Magyarországon jelentős lehűlést eredményez:

péntektől hétfőig nyugaton 9–11, a középső tájakon 11–13 fok körül várhatók a napi középhőmérsékletek, ami az október végi átlagnak felel meg.

A fűtés 15 fok alatti középhőmérsékletnél aktuális, és nyilván csak feltételes módban értendő, ám a hűvös, nedves idő napokig eltart, a falak is jó eséllyel elveszítik hőtartalékaikat.

Többhavi csapadék

A jó hír viszont, hogy keleten ennél melegebb lesz, és mivel középhőmérsékletről van szó, a napi csúcsok természetesen e felett alakulnak. Csütörtökön még bőven 20 fokot meghaladó maximumokra számíthatunk, majd ezek is folyamatosan csökkennek, péntektől 9–20 fok között várhatjuk majd, nyugaton lesz hidegebb, keleten pedig melegebb.

Ami a csapadékot illeti, országos távlatban csütörtöktől jövő keddig tart az esős idő, kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan esni fog. Az ország nagy részén 30–60 milliméternyi csapadékra számíthatunk, míg a Dunántúlon 60–90, a Bakonyban 100 mm körüli érték várható. A szeptemberi átlag 30–40 milliméter.

Az említett légörvény nagyjából jövő szerda magasságában kezd feloszlani, csökken a csapadékhajlam, a levegő hőmérséklete lassanként eléri a szeptember közepén szokásos szintet, pénteken már 20 fok feletti értékeket mérhetünk.

Kapcsolódó
Miért esett az eső, ha azt mondták, hogy nem fog?
Irreális elvárás a meteorológia felé, hogy kis területre és akár óráról órára lebontva még a várható csapadék mennyiségéről és esélyéről is tűpontos képet adjon.