Csontokat találtak egy több száz éves vesztőhelynél

A területen 1662 és 1809 között tartottak nyilvános kivégzéseket.

A Szász-Anhalt Tartományi Műemlékvédelmi és Régészeti Hivatal munkatársai egy korábbi vesztőhelynél végeznek ásatásokat a németországi Quedlinburgban – írja a Heritage Daily. A területen, a Galgenbergen nevű dombon egykor akasztófák álltak, a helyszínen 1662 és 1809 között rendeztek nyilvános kivégzéseket.

A kutatók emberi maradványokra bukkantak, többek között olyan vermeket találtak, amelyek csonthalmokat tartalmaztak. A nyughelyeket valószínűleg a rövid idő alatt végrehajtott tömeges kivégzések miatt alakították ki.

A szakértők szerint a felfedezések egyedülálló betekintést nyújtanak a korabeli büntetési gyakorlatba. Egy, a vesztőhelyhez nem kapcsolódó sírt is megtaláltak, ebben egy fakoporsó volt a benne nyugvó, rózsafüzérrel eltemetett ember csontjaival. Az illető valószínűleg öngyilkos lett, ezért nem temethették el megszentelt földbe.

A régészek egy olyan férfi nyughelyét is feltárták, akiről kortársai úgy vélték, feltámadva visszatérhet.

A hátára fektetett holttestre több nagy követ raktak, hogy így gátolják meg felkelését.

A középkortól kezdődően számos európai nép tartott a megelevenedő halottaktól. A közösségek többek között öngyilkosok, feltételezett boszorkányok és vámpírok esetében féltek a holtak visszatéréstől.