Még rejtélyesebb lett a Stonehenge története

A kutatók a híres oltárkövet vetették össze az Orkney-szigetekről származó mintákkal.

Egy új tanulmány miatt tovább bonyolódhat a Stonehenge-i oltárkő története – írja a The Independent. A legfrissebb eredmények alapján a kő mégsem az Orkney-szigetekről származik.

Augusztusban jelent meg egy publikáció, amely alapján a hattonnás, az emlékmű középpontjában álló szikla Skócia északi részéről, nem pedig Walesből érkezett. A szakértők akkor arra jutottak, hogy a követ talán az Orkney-szigetekről hozták el, ebben a térségben két ősi megalitikus építmény, a Stones of Stenness és a Ring of Brodgar is megtalálható. Az új tanulmány cáfolja a felvetést.

Egyértelmű, hogy az oltárkő a Stonehenge legfontosabb rituális eleme, amely a téli és a nyári napfordulóhoz van igazítva. A kutatók most a Stones of Stenness és a Ring of Brodgar, valamint a szigetek más helyszíneinek köveit vetették kémiai és ásványtani elemzés alá.

Az eredményekből kiderült, hogy az oltárkő jelentősen eltér ezektől.

Richard Bevins, az Aberystwyth-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint Orkney lett a legkézenfekvőbb forráshely, miután a néhány évvel ezelőtti kutatások nem Walesre mutattak. Mint hozzátette, vizsgálatuk gyökeresen megváltoztatja az oltárkő eredetéről alkotott elképzeléseket.

Korábbi elemzések feltárták, hogy a kő az Orkney-szigeteket, a Shetland-szigeteket és a skót partokat magába foglaló Orkádiai-medencéből származhat. A régió mérete miatt sok időbe telhet, amíg lokalizálják a pontos lelőhelyet.

A skóciai eredet egyébként számos kérdést vet fel, legfőképpen azt, hogy miként tett meg a kő ekkora távolságot. Korábban más kövek esetében sikerült bizonyítani a walesi eredetet, ez azt jelzi, hogy a Stonehenge építőinek szerteágazó kapcsolati rendszere lehetett.

Kapcsolódó
„Én vagyok az egyetlen élő ember, aki a Stonehenge-ben végzett feltárást”
Timothy Darvillal, a Stonehenge és a neolitikum kimagasló kutatójával beszélgettünk.