Tudomány zöldövezet

Évi többmilliárdos kárt okoz a klímaváltozás a világ egyik leggazdagabb országában

Tyson KOSCHIK / POOL / AFP
Tyson KOSCHIK / POOL / AFP

Egy új jelentés alapján az elmúlt évtizedben ugrásszerűen megemelkedett a biztosítás által fedezett károk mértéke a világ egyik leggazdagabb országában, Kanadában – írja a Reuters. Ennek oka, hogy az éghajlatváltozás növeli az országban az erdőtüzek, a jégesők, zivatarok, a városi áradások és más természeti csapások gyakoriságát és súlyosságát.

A Kanadai Biztosítási Hivatal (IBC) szerint a természeti katasztrófákból eredő, biztosítás által fedezett károk az elmúlt tíz évben átlagosan évi 2,2 milliárd kanadai dollárra (mintegy 579 milliárd forintra) rúgtak.

Ez messze meghaladja az azt megelőző évtized évi 632 millió dolláros értékét. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a károk növekedése folytatódni fog.

Csak a népszerű kanadai turisztikai célpontban, Jasperben 880 millió dolláros kárt jelentettek idén. Az IBC az elmúlt tíz év legsúlyosabb gazdasági következményeivel járó természeti csapások toplistáját is bemutatta.

  • Az első helyen a 2016-os, az albertai Fort McMurray-t érintő tűzvész végzett 5,96 milliárd dollárral,
  • a másodikon a 2013-as, Albertát, Torontót és Ontariót sújtó árvizek és jégvihar 3,87 milliárd dollárral,
  • a harmadikon a 2022-es, több helyszínt érintő többszörös katasztrófa 3,4 milliárd dollárral,
  • a negyediken a 2023-as, Okanagant és Shuswapot, Brit Columbiát és Új-Skóciát pusztító erdőtüzek és árvizek 3,13 milliárd dollárral,
  • az ötödiken pedig az 1998-as, Québecet sújtó jégvihar 2,83 milliárd dollárral.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik