Harminc éve nem történt olyan időjárási anomália, mint idén

A most rögzített időjárási anomáliák a globális időjárási rendszer fokozott instabilitását jelzik.

A Szaharát a Föld egyik legszárazabb térségeként tartják számon, augusztusban és szeptemberben azonban váratlanul sok csapadék eshet a régióban, írja a Severe Weather.

A lap szerint a 9,2 millió négyzetkilométeres sivatag bizonyos részein a megszokott, havi csapadékmennyiség 500 százaléka zúdulhat le, ami azt jelzi, hogy valami változás zajlik a Föld légkörében. A Szahara, egyébként, nem volt mindig ilyen forró pusztaság, tízezer éve, például, még zöld terület volt itt, tavakkal, folyókkal és burjánzó növényzettel. A Föld pályájának változásai azonban eltolódást idéztek elő a világ időjárási mintáiban.

Azóta alig tapasztalható csapadék a sivatagos területeken, míg Afrika egyenlítő menti részén rendkívüli mértékű esőzéseket lehet tapasztalni évről évre. Ez utóbbi szakasz a trópusi összeáramlási zóna (ITCZ), amely mentén rengeteg felhő csoportosul és jelentős hatással van a trópusi országok és a világ időjárására is. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) mérései szerint ez a zóna tolódott el most északra, ami miatt a Szaharába is több eső jut.

Az előrejelzések szerint a következő bő két hétben többévnyi csapadék fog leesni a sivatag egyes részein.

A Szahara nagy részén egyébként, normális esetben, évente kevesebb mint 25 milliméter csapadék esik. Az adatrögzítés 1970-es kezdete óta legutóbb 1994-ben történt hasonló kiugrás, az idei augusztus-szeptemberi időszak pedig ehhez hasonló számokat hozhat. A kutatók szerint, bár hiányoznak még adatok, az ilyen erős időjárási anomáliák a globális időjárási rendszer fokozott instabilitását jelzik.