Tudomány

Rejtélyes bombázók okozták Magyarország egyik legnagyobb tragédiáját

DE AGOSTINI PICTURE LIBRARY / Getty Images
DE AGOSTINI PICTURE LIBRARY / Getty Images

Kassa városát 83 éve, 1941. június 26-án azonosítatlan repülőgépek bombázták meg. A támadás összesen 32 ember életét oltotta ki, és további 80 főt sebesített meg, ráadásul hozzájárult Magyarország világháborús hadba lépéséhez is, ami több százezer magyar halálához vezetett – derül ki a Rubicon cikkéből.

A robbanószerkezetek a Postapalotába és számos lakóépületbe csapódtak be, az egyik a szomszédos Evicke falut is eltalálta. A szemtanúk szerint sárga alakzatot vagy csíkot viselő három gép jelzéseit senkinek sem sikerült azonosítani, így azok hovatartozása a magyar történelem egyik leghíresebb rejtélye lett.

A bombázás utáni vizsgálat során a katonai szakértők két fel nem robbant szerkezetet találtak az épületek romjai között, amelyek felismerhetően a Szovjetunióból származtak. Krúdy Ádám, a kassai repülőtér parancsnoka ugyanakkor arról írt jelentésében, hogy német bombázókat vélt felismerni a támadás során. Ezt azonban eltitkolta a politikai döntéshozók elől, akik így Németország mellett léptek hadba.

A Szovjetuniónak viszont aligha állhatott érdekében magára haragítani egy újabb államot ekkoriban, ugyanis éppen Németország, Szlovákia és Románia támadása alatt állt, ráadásul látszólag egy elsöprő vereség fenyegette. Éppen ezért elterjedt az az elmélet is, hogy a támadást Hitler rendelte el, hogy háborúba kényszerítse Magyarországot, ez azonban szintén valószínűtlen, hiszen ekkor még kifejezetten kedvezőnek tűnt helyzete, így nem szorult rá a Magyar Királyi Honvédség támogatására.

Később a „revíziós bosszú” elmélete is népszerűvé vált, amely szerint szlovák, román vagy jugoszláv pilóták ültek a rejtélyes gépek fülkéjében, ugyanakkor a három ország közül egyedül Románia rendelkezett – mindössze néhány – ekkora bombaterhet elbíró repülővel. Napjainkban a legelfogadottabb teória az, hogy a támadást valóban a szovjetek követték el, de tévedésből, és valójában a szlovákiai Eperjes volt a célpontjuk, ahová jelentős német kommunikációs bázis települt.

Kapcsolódó
Második világháborúban elveszett gépre bukkantak
A roncs az új-guineai esőerdőben került elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik