Tudomány zöldövezet

Óriásvírusokra bukkantak Grönland jegében

Peter Adams / Getty Images
Peter Adams / Getty Images

Egy új tanulmány alapján rejtélyes óriásvírusokat találtak a grönlandi jégben és hóban – írja az IFLScience. A mikroorganizmusok algákkal osztoznak a környezeten, ez az első alkalom, amikor ilyen élőhelyen fedezik fel ezeket a vírusokat. Az organizmusok mikroalgákat fertőznek, az emberre nem jelentenek veszélyt, és még le is lassíthatják az olvadást.

A normál vírusok 20-200, míg az óriásvírusok akár 2500 nanométeresek is lehetnek. Így szabad szemmel továbbra sem láthatóak, de jóval nagyobbra nőnek, mint a többi vírus.

Óriásvírusokat korábban számos környezetben találtak, de most először fedezték fel őket mikroalgáktól hemzsegő felszíni jégen és hóban.

A kutatók szerint az organizmusok fontos szerepet játszhatnak az algavirágzás szabályozásában, illetve a jégolvadás lassításában.

Amikor a helyi algák tavasszal gyorsan szaporodni kezdenek, a jégtakaró elsötétedik, csökkentve a fényvisszaverő képességet, ezzel fokozva az olvadást. A most leírt óriásvírusok elvileg lassíthatják a folyamatot.

„Nem tudunk sokat a vírusokról, de úgy gondolom, hogy hasznosak lehetnek az algavirágzás okozta jégolvadás enyhítésére” – mondta Laura Perini, az Aarhusi Egyetem munkatársa és a csapat tagja. Hogy mennyire specifikusak, illetve mennyire hatékonyak az olvadás mérséklésében, azt egyelőre nem tudni.

A szakértők különböző helyszínekről gyűjtöttek be mintákat, majd DNS-elemzést végeztek. Majdnem minden mintában kimutatták az ismert óriásvírusok nyomait, ezt követően mRNS-vizsgálattal erősítették meg az aktív organizmusok jelenlétét.

Annak érdekében, hogy jobban megismerjék a helyi óriásvírusokat, valamint viselkedésüket, további kutatásokra lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik