Tudomány

Hatalmas gepárdok uralták egykor Eurázsiát

Paul Souders / Getty Images
Paul Souders / Getty Images

A valaha élt legnagyobb gepárd koponyájára bukkantak Kínában – írja a Live Science. Amint a felfedezésről szóló tanulmányból kiderül, az állat az Acinonyx pleistocaenicus fajhoz tartozott, amely mintegy 500 ezer évvel ezelőtt halt ki.

Ezt az állatfajt 1925-ben írták le, azonban csak most, az új fosszíliáknak köszönhetően sikerült meghatározniuk a tudósoknak, hogy mekkora lehetett példányainak testtömege.

A vizsgálatok szerint az ősi ragadozó körülbelül háromszor annyit nyomhatott, mint egy ma élő gepárd: akár a 130-190 kilogrammot is elérhette.

Ez azt jelenti, hogy méretben sokkal inkább a ma élő tigrisekhez (Panthera tigris) és oroszlánokhoz (Panthera leo) hasonlított, mintsem a gepárdokhoz (Acinonyx jubatus), amelyek csupán 30-70 kilogrammosra gyarapodnak. Koponyájának felépítése és fogai elhelyezkedése azonban már napjaink gepárdjaira emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy az ősragadozónak sokkal szélesebb pofája és vastagabb falú koponyája volt.

A kutatók mindeközben egy új, kisebb ősgepárdfajt is felfedeztek, amely az A. intermedius tudományos nevet kapta. Ez alapján arra következtetnek, hogy miután az A. pleistocaenicus kipusztult a klímaváltozás miatt, ez a kisebb faj vehette át helyét az ökoszisztémában.

Kapcsolódó
Félelmetes ragadozókra bukkantak egy barlang mélyén
A korábban ismeretlen állatok akár 3,5 méteresnél nagyobbra is nőhettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik