Tudomány

Félelmetes ragadozókra bukkantak egy barlang mélyén

Két korábban ismeretlen őscápafajt fedeztek fel az Egyesült Államokban – írja a Live Science. Az állatok maradványait egy barlang mélyén találták meg, és rendkívül jó állapotban maradtak fenn.

A szakértők szerint a ragadozók egy ősi tengerben laktak, amely még a Pangea szuperkontinens kialakulása előtt létezett. A fajok a Troglocladodus trimblei, valamint a Glikmanius careforum neveket kapták, és mintegy 325 millió évvel ezelőtt élhettek.

Az ősi cápák akár 3,5 méteresnél is hosszabbra nőhettek, a G. careforumnak pedig olyan erős harapása lehetett, hogy más cápákat is könnyedén meg tudott enni.

Ezek az állatok feltehetőleg a partokhoz közel vadászhattak zsákmányaikra.

Benji Paynose / NPS

A fosszíliákra egyébként a Kentucky államban található Mamut-barlangban bukkanták rá, amely a világ legnagyobb barlangrendszerének számít több mint 675 kilométer összesített hosszúságú járataival. A maradványok megközelítése azonban nem volt egyszerű: az őslény kutatóknak rendkívül szűkös alagutakon kellett átkelniük, némelyikben fél kilométeren keresztül négykézláb kellett mászniuk.

Mivel a fosszíliák igencsak törékenyek, a barlangszakaszok pedig nehezen járhatóak, a maradványokat egyelőre nem sikerült kihozniuk a Mamut-barlangból.

Kapcsolódó
Félelmetes cápafajt fedeztek fel
Az új mélytengeri fajt szellemcápaként is emlegetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik