Tudomány

Több száz emberen tesztelik a bőrrák elleni oltást

Javier Zayas Photography / Getty Images
Javier Zayas Photography / Getty Images

Új mérföldkőhöz ért a bőrrák elleni oltás: több száz páciensen kezdték el tesztelni a készítményt – írja a The Guardian. A vakcina a bőrrák leghalálosabb fajtája, a melanóma ellen készül, amely évente mintegy 132 ezer embert érint.

A forradalmi oltás ugyanazt az mRNS-technológiát alkalmazza, amiért Karikó Katalin az orvostudományi Nobel-díjat kapta. A készítményt személyre szabják minden páciens számára, hogy a rákos sejtek levadászására ösztönözze a testüket, és akár azt is megakadályozhatja, hogy visszatérhessen a betegség.

Az oltóanyag most lépett a harmadik kísérleti fázisba, a második fázis során már ígéretes eredményeket mutatott: az oltottaknál 49 százalékkal kisebb volt a halál vagy rák kiújulásának az esélye. A harmadik fázisban mintegy 1100 emberen próbálnák ki a készítményt.

A szakértők szerint a vakcina ígéretes, akár a melanóma gyógyítására is képes lehet a jövőben, sőt más ráktípusok – például a tüdő- és veserák – ellen is bevethető lehet majd.

Az oltóanyagot egyébként a Moderna és az MSD fejleszti és az mRNS-4157 (V940) nevet viseli. Az oltás a tumorok antigénjeit célozzák, ezzel képes immunreakciót előidézni. Másszóval a vakcina csupán annyit tesz, hogy a rákos sejtekre irányítja az immunrendszer figyelmét, amely ezután felveszi a harcot a tumorral.

Kapcsolódó
Tüdőrák elleni oltás készítésébe kezdtek
A LungVax nevű vakcinától azt remélik, hogy emberek tömegeinek az életét mentheti majd meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik