Tudomány

170 szemű, hermafrodita élőlényre bukkantak

Liu et al. (Zoosystematics and Evolution, 2024)
Liu et al. (Zoosystematics and Evolution, 2024)

Egy friss tanulmány alapján új fajt fedeztek fel egy dél-kínai tengerparton – írja a Miami Herald. A furcsa külsejű állat egyik különlegessége, hogy 170 szeme van.

Liu Hai-Long, a Sencseni Egyetem munkatársa és kollégái 2023-ban látogattak ki a Dél-kínai-tengernél fekvő Huidong megye sziklás partvidékére, hogy felmérjék a tenger élővilágot az árapályi zónában. A szakértők a vizsgálat során három apró, lapos féregre bukkantak, a közelebbi elemzésből pedig kiderült, hogy új fajról van szó, amely a Prosthiostomum huidongense, azaz a huidongi tengeri laposféreg nevet kapta.

Az egyedek testhossza legfeljebb 1,3 centiméter hosszú lehet, testük rózsaszín, ovális, kissé hosszúkás. Az állatok fején legalább 170 szem található, ezek többsége, 140 darab szivárvány alakú sávban helyezkedik el, a többi szem egy különálló, fordított V alakú területen csoportosul.

A rokonfajaikhoz hasonlóan a huidongi tengeri laposférgek is hermafroditák, egyszerre rendelkeznek hím és női nemi szervekkel.

A faj az ágasbelű örvényféregalakúak közé tartozik, ezen állatok rákokkal, kagylókkal és más tengeri élőlényekkel táplálkoznak, és a parti, illetve sekélytengeri környezetekben élnek. A huidongi tengeri laposféregeket az árapályi zónában, sziklák alatt találták meg, a DNS-vizsgálat alapján az állat legalább 20 százalékos genetikai eltérést mutat más rokonfajoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik