Tudomány

Látványos videón egy csapat vadászó bálna

Colin Baker / Getty Images
Colin Baker / Getty Images

Először figyeltek meg olyan hosszúszárnyú bálnákat Ausztrália vizeiben, amelyek a buborékháló nevű technikával táplálkoznak – írja az IFLScience. A stratégia lényege, hogy az állatok buborékok segítségével hoznak létre olyan hálószerű struktúrát, amely csapdába ejti a zsákmányt, például a halakat és a krilleket.

A sikerességhez elengedhetetlen a példányok összehangoltsága.

A bálnákról készült videót egy új tanulmányban mutatták be, a jelenséget egy amatőr kutató örökítette meg drón segítségével Új-Dél-Wales partjainál 2020-ban.

Eddig csak kétszer dokumentáltak buborékhálót használó hosszúszárnyú bálnákat a déli féltekén, és ez az első alkalom, amikor a viselkedést Ausztráliánál figyelték meg. A hosszúszárnyúkon kívül a Bryde-bálna az egyetlen cetfaj, amelynél látták már a különleges stratégiát.

A szakértők eddig úgy vélték, hogy a hosszúszárnyú bálnák jellemzően az északi féltekén vadásznak, mielőtt megindulnának a déli szaporodó területre – a hosszú útra koplalás jellemző. Az új tanulmány alapján ugyanakkor elképzelhető, hogy az állatok ismert táplálkozó területeiken kívül is vadásznak.

A hosszúszárnyú bálnák egyedszáma drámaian lecsökkent a bálnavadászat hatására, a természetvédelmi munkának és a törvények megváltozásának köszönhetően ugyanakkor populációjuk idővel ismét elkezdett regenerálódni. A kutatók úgy vélik, hogy emiatt egyre nagyobb eséllyel dokumentálhatnak majd a fajnál korábban nem látott viselkedéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik