Tudomány

Emberi testrészekből hamisították a földönkívüliek múmiáit

Daniel Cardenas / Anadolu Agency / AFP
Daniel Cardenas / Anadolu Agency / AFP
A mexikói kongresszus előtt bemutatott állítólagos földönkívüli-múmiákról régóta tudni, hogy hamisítványok, az azokat ismertető újságíró pedig korábban több hasonló csalással is próbálkozott. Az eset ennek ellenére jól bizonyítja, hogy az ufótéma ismét világszerte előtérbe került, az áltudományok befolyása pedig rendkívüli szintet ért el.

2023 szeptemberében egészen bizarr ügy került a mexikói Kongresszus elé: José Jaime Maussan újságíró és ufológus két olyan dobozt mutatott be, amelyekben állítása szerint nem emberi lények múmiái feküdtek. A maradványokat akkori elmondása alapján 2017-ben, a perui Nazca régiójában, egy ősi fitoplanktonnal borított rétegben tárták fel, és noha kategorikusan nem jelentette ki, erősen célzott rá, hogy a testek földönkívüliektől származhatnak.

Maussan már 2017-ben, Peruban előállt elméletével, az ottani ügyészség viszont megállapította, hogy a testek valójában csontok felhasználásával nemrégiben létrehozott babák lehetnek, amelyeket papír és szintetikus ragasztó keverékével vontak be. Most egy törvényszéki vizsgálat ismételten cáfolta Maussan egészen hajmeresztő állításait – írja a USA Today.

Az ufológus az évek során már több alkalommal is lebukott hasonló csaláskísérletekkel, de a mostani volt az első alkalom, amikor ilyen messzire, egészen egy ország törvényhozó testületéig jutott.

Ez nemcsak az ufótéma újbóli erősödésének a jele, hanem azt is bizonyítja, hogy a konteók is egyre hangosabbak globálisan.

Jose de Jesus Zalce Benitezzel, a mexikói haditengerészet egészségügyi tudományos Intézetének igazgatójával készít interjút Jaime Maussan mexikói újságíró és ufószakértő egy sajtótájékoztatón 2023. szeptember 13-án.

Újabb ufóhisztéria

A hidegháború hajnalán, az 1940-es évek második felében valóságos ufómánia alakult ki világszerte, elsősorban az Egyesült Államokban. A folyamat egyik első és legemlékezetesebb incidense az 1947-es roswelli esemény volt, amely az ellenbizonyítékok dacára mind a mai napig beszédtémát ad az összeesküvés-hívőknek. A hidegháborús „ufódokumentumok” többsége fénykép vagy videó alapú volt, igaz, ritkán tárgyi leletek is előkerültek, hogy aztán azokat megvizsgálva a szakértők rövidesen fényt derítsenek az átverésekre és egyszerű félreértelmezésekre.

Ufó vagy idegen?

Az ufó (unidentified flying object, azaz azonosítatlan repülő tárgy) eredeti értelmezésében jellemzően egy megmagyarázatlan repülő eszközre, technológiára utal, a földönkívüli vagy idegen ezzel szemben feltételezett, bolygónkon kívülről származó élőlényeket jelent. A hétköznapi nyelvben a két fogalom ma már szorosan összefonódik, gyakran szinonimaként használják őket.

A hisztéria az 1990-es években, a videós és fotós eszközök széles elterjedésével tetőzött, ám az észlelések száma rövidesen jelentősen visszaesett, ahogy a téma iránti érdeklődés is. A 2010-es évek elejére a bolygónkat látogató idegenek kérdése inkább a sci-fi- vagy vicckategóriába tartozott már, csak a legelvakultabb konteósok hangoztatták, hogy földön kívüli technológiák és fajok igenis megpillanthatóak a világunkban.

Az utóbbi években ugyanakkor ismét komoly lendületet kapott a téma.

Ennek oka elsősorban az, hogy az amerikai döntéshozók a rivális vagy éppen ellenséges országok kémkedésétől, technológiai eszköztárától tartva úgy döntöttek, érdemes alaposabban is kivizsgálni a máig értelmezhetetlen észleléseket.

Az időzítés nem véletlen: a hidegháborús időkben a szovjetektől való félelem, most pedig az Egyesült Államok és Kína közötti feszült viszony táplálja az őrületet. Washington aggodalma nem nevezhető alaptalannak, elég a tavaly februári kémballon-sagára gondolni: valóban akadnak azonosítatlan, más nemzetekhez köthető objektumok az amerikai légtérben. Hogy a döntéshozók elkerüljék a konteókkal való egybemosódást, az ufókra a tengerentúlon immár UAP-kként (unidentified anomalous phenomenon, azaz azonosítatlan rendellenes jelenségként) hivatkoznak.

Az Egyesült Államokban külön ufóügyi bizottságot állítottak fel, a Kongresszusban meghallgatásokat tartottak, és még a NASA is megalapított egy vonatkozó kutatói testületet. Az újbóli idegenőrületre csak ráerősített, hogy Bill Nelson, a NASA igazgatója nem határolódott el teljesen a földön kívüli eredet hipotézisétől, Avi Loeb, a Harvard Egyetem elismert fizikusa pedig nagy erőkkel terjeszti azon szenzációhajhász elméletét, mely szerint eljuthatott már a Naprendszerbe, sőt bolygónkra is idegen technológia.

Az UAP-k iránti politikai érdeklődés éppen egybeesett az összeesküvés-elméletek és az áltudományosság globális, drasztikus erősödésével – utóbbi hátterében nem kis részben a közösségi oldalak és az azokon terjedő dezinformációk állnak. Mindez további lökést adott az idegenhívőknek és csalóknak, elvezetve 2024 elejéig, amikor már a földönkívüliek miami inváziójától volt hangos a közösségi média.

Tudományellenes hangulat

Az új erőre kapott idegenmánia a hidegháborús időkhöz hasonlóan persze nem csupán az Egyesült Államokban tombol, ezt bizonyítja a perui „földönkívüliek” esete is. A két, háromujjú, nagyjából egy méter magas, szürke, vékony figurát Maussan 2023 szeptemberében egy orvos, José de Jesús Zalce Benítez jelenlétében ismertette.

A páros azt állította, hogy DNS-vizsgálatok alapján a maradványok nem emberiek, de még csak nem is a földi evolúció eredményei, a szénizotópos kormeghatározás szerint pedig nagyjából ezerévesek. Arról is beszámoltak, hogy az egyik példány hasában tojások vagy peték, a másikében pedig ozmium és kadmium alapú implantátumok vannak – utóbbi technológia ezer éve még egészen biztosan ismeretlen volt.

Noha Maussan kiemelte, sosem hangoztatták, hogy a testek földönkívüliek maradványai, beszámolója egyértelműen ebbe az irányba mutatott. Később aztán egyre erősebben célozgatott erre a narratívára.

Daniel Cardenas / Anadolu Agency / AFP „Nem emberi lények” bemutatása Jaime Maussan sajtótájékoztatóján Mexikóvárosban 2023. szeptember 13-án.

Maussan idegenei

Maussan karriere során többször is bemutatta állítólagos idegenek múmiáit, ezek valódi eredetét rendre sikerült vizsgálatokkal feltárni:

  • 2007-es szörnyetege egy megnyúzott majom,
  • 2015-ös lelete egy kétéves gyermek múmiája,
  • 2016-os tetemét pedig egy denevér maradványainak, fapálcikák, láthatatlan epoxigyanta és egyéb, megtévesztésre szánt tárgyak felhasználásával alkották.

A bejelentés természetesen hatalmas felháborodást keltett szakmai körökben.

Az, hogy a Kongresszusunk fórumot ad ennek az önjelölt ufológusnak, jól tükrözi az országunkban ma uralkodó tudományellenes hangulatot

– nyilatkozta a Live Science-nek tavaly ősszel Rafael Bojalil-Parra, a Universidad Autónoma Metropolitana (UAM) munkatársa.

A kutató cáfolta Maussan azon nyilatkozatát, mely szerint a genetikai elemzéseket az UAM-on végezték volna – az ufológus a nem létező analízisre hivatkozva jelentette be, hogy a tetemek DNS-ének több mint 30 százaléka ismeretlen eredetű. Bojalil-Parra azt ugyan megerősítette, hogy 2017-ben folytattak szénizotópos vizsgálatot, csakhogy a megállapodás értelmében az eredményeket nem hozhatták nyilvánosságra.

Ezerszer cáfolt képtelenség

Beszédes egyébként, hogy amennyiben a tetemek valóban idegen eredetűek lennének, úgy a C-14-analízisnek nem sok értelme lett volna, hiszen a módszer földi szénatomok természetét veszi kiindulási pontnak. Az izotópok akkor jönnek létre, amikor a napsugárzás a Föld felső légkörébe jut, a precíz datáláshoz jól kell ismerni a bolygónkon zajló folyamatokat.

Ahhoz, hogy radiokarbonos kormeghatározást végezhessünk földönkívüli lények esetében, nem a mi, hanem az ő bolygójuk esetében kellene tudnunk a C-14 termelődésének mértékét

– mondta David Anderson, a virginiai Radford Egyetem antropológusa, aki rendszeresen foglalkozik pszeudorégészettel.

További problémát jelent, hogy a DNS-vizsgálatok szintén földi körülményeket vesznek alapul. A DNS és az RNS évmilliárdok során, komplex folyamatokon keresztül fejlődött bolygónkon, annak esélye, hogy más világokban a genetika pont ugyanilyen molekulákra épüljön, meglehetősen alacsony. Arról nem is beszélve, hogy amennyiben a leletek valóban ezerévesek, genetikai anyagaik már egészen biztosan beszennyeződtek, torzultak vagy elpusztultak.

„Szomorú látni, hogy Jaime Maussan jól megcáfolt állításai visszatérnek az internetre” – jelentette ki szintén tavaly szeptemberben Andrew Nelson, a kanadai Western University kutatója. Az antropológus anatómiai ellenbizonyítékokat emelt ki, emellett arról beszélt, hogy az állítólagos CT-, C-14- és a DNS-bizonyítékokat Maussanék egyszerűen nem osztották meg a tudományos közösséggel. Nelson hozzátette, ha ezek a maradványok valóban ezerévesek és Peruból származnak, akkor illegálisan szerezhették be őket.

További etikai aggályok, sőt akár jogi következmények is felvetődtek, amikor szakértők bejelentették, hogy az álmúmiák emberi maradványok felhasználásával készülhettek. Ken Feder, a Közép-Connecticuti Állami Egyetem régészprofesszora szerint amennyiben valóban találhatóak emberi csontok a testekben, úgy Maussanékat bíróság elé kellene állítani.

Patrick T. FALLON / AFP

Egyértelmű átverés

A mexikói Kongresszus előtt bemutatott tárgyakat – vagy azok másolatait – 2023 októberében, Peruban végül lefoglalták, ezzel első alkalommal adódott lehetőség a hivatalos vizsgálatokra. Novemberben Maussan orvosokkal együtt ennek ellenére Mexikóban ismét a törvényhozás előtt beszélhetett múmiáiról.

A perui elemzés 2024 elejére zárult le, január 12-én Flavio Estrada törvényszéki régész a kulturális minisztérium sajtótájékoztatóján ismertette az eredményeket.

Mint elmondta, nem földönkívüliek, nem egy új faj, nem hibridek, hanem áltudósok művei a testek, amelyek valószínűleg állati és emberi csontokból, valamint szintetikus ragasztókból állnak.

A konteósok természetesen rögtön előálltak magyarázattal: a múmiákat kicserélték, a szakemberek nem az eredeti testekhez jutottak hozzá. Maussan előéletét, a tudósoknak ki nem adott adatokat, valamint a C-14-re és a DNS-re vonatkozó, fentebb vázolt problémákat figyelembe véve persze ezen érvelés is csak lóg a levegőben.

Nagy kérdés, hogy az átverések sorozatát elkövető, emberi maradványokhoz feltételezhetően illegálisan hozzájutó ufológus meddig úszhatja meg komolyabb jogi következmények nélkül tevékenykedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik